Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День танкіста, День працівників нафтогазової промисловості України, Всесвітній день запобігання самогубствам: що відзначають 10 вересня в Україні та світі.

10 вересня 2023 року неділя. В Україні відзначають два професійних свята, декілька важливих дат та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

У другу неділю вересня своє професійне свято відзначають українські танкісти. Мужність і героїзм наших славних воїнів-танкістів багаторазово підтверджувався на полях численних битв, і танкісти, не дивлячись на те, що були захищені товстою бронею, завжди були відмінною мішенню для супротивника. Проте їх підтримка часто була просто життєво необхідною основним військам як в наступальних, так і в оборонних боях. Це була одна з причин, чому професійне свято танкістів стало одним з найбільш шанованих у військах професійних військових святкових днів.

Російська збройна агресія щодо України багато чого змінила. Чимало українських танкістів загинуло, захищаючи Батьківщину, чимало з них нагороджено за виявлені мужність і героїзм… В цей День ми приєднуємося до привітань на адресу наших славних танкістів і танкобудівників і бажаємо їм непробивною броні, бездоганної роботи всіх вузлів і механізмів, здоров’я і блискучого професіоналізму, успіхів і надійних тилів!

Також у другу неділю вересня відзначається День працівників нафтогазового комплексу і паливної промисловості. Вже з 1945 року, вперше в історії світової газової промисловості, саме з території України стали здійснюватися прямі експортні поставки природного газу в Європу, зокрема в післявоєнну Польщу. Наразі Україна має у своєму арсеналі одну з найскладніших і найефективніших газотранспортних трубопровідних систем з протяжністю близько 37 тисяч кілометрів, забезпечуючи надійне доставляння природного газу в свої міста і найвіддаленіші райони. Покриваючи свої внутрішні транзитні потреби в енергоносіях, Україна також надає свою газотранспортну систему для транзиту енергоносіїв до Європи з країн ближнього з прилеглих країн.

10 вересня відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), загальна кількість смертей від суїциду зараз наближається до мільйона на рік. Суїцид – це глобальна і трагічна проблема для світової охорони здоров’я. По всій землі після рішення накласти на себе руки вмирає більше людей, ніж у результаті воєн і насильницьких убивств, разом узятих.

За поширеністю випадків суїциду попереду йдуть розвинені країни. Першість належить країнам Східної Європи.

Найменші ж показники – в Латинській Америці та Азії. По Африці дані про це практично відсутні.

А ще 10 вересня Міжнародний день гінекологічного здоров’я. Свято започаткувала 2001 року Кет Меззілла, яка вилікувалася від онкологічного захворювання піхви і вирішила підтримувати всіх жінок, які стикнулися зі схожою проблемою. Мета свята — підвищувати обізнанність людей щодо гінекологічних проблем і звертати увагу влади країн світу на значущість жіночого здоров’я для майбутнього нації.

10 вересня за новим церковним календарем згадують святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських. У народному календарі – Петро і Павло Горобинники.

Прикмети на 10 вересня кажуть, що якщо людина хоче побачити своє майбутнє або отримати відповідь на своє запитання, то їй сьогодні потрібно перед сном чітко сформулювати свій запит Всесвіту і вимовити особливий наговір. Тоді вночі присниться відповідь або ознака.

У день 10 вересня завершувалися останні збирання хлібів. 10 вересня вивозили з полів снопи, які укладали в скирти. Прибирали коноплі і збирали урожай яблук. Наближався час затяжних дощів, і потрібно було вберегти врожай від негоди. 10 вересня завершували озимий посів пшениці.

У цей день молилися і просили зцілити людину від пияцтва. Говорили, що свататися 10 вересня не варто, оскільки, за прикметами, це обіцяє біду.

10 вересня проводились осінні ярмарки, на яких можна було купити велику кількість фруктів і овочів, одяг, домашнє начиння і т.д.

Що не можна робити

  • У цей день до батьків нареченої ходити не можна, інакше біду накличеш.
  • У ліс 10 вересня намагалися не ходити, тому що існує велика ймовірність заблукати. Якщо ж піти дуже потрібно, то слід взяти в дорогу пиріжок і залишити його на пеньку для лісовика.

Що треба робити

Святих Петра і Павла просять про те, щоб без втрат перезимувати цей сезон. 

Також цього дня традиційно збирали горобину, а потім сушили її, готували варення, робили корисні настоянки. Усю обривати горобину не можна – слід залишити ягоди для птахів на зиму. 

З давніх часів горобину шанували як рослину, що має захисні та цілющі властивості. Горобинове дерево намагалися обов’язково посадити біля будинку, щоб відлякувало нечисть. Гілочка горобини, поставлена на стіл цього дня, принесе в дім щастя, а також гілочку горобини можна підвісити над вхідними дверима – для захисту будинку від недобрих людей. 

Народні прикмети

  • якщо на горобині багато ягід – осінь буде дощовою, а зима – дуже морозною і суворою;
  • мало ягід на горобині – осінь буде сухою;
  • дощ цього дня – ще буде тепло;
  • день видався сонячний – кінець місяця буде з негодою.

Іменини святкують: Ганна, Агапон, Арсеній, Опанас, Анатолій, Веніамін, Георгій, Григорій, Денис, Юхим, Захар, Іларіон, Ігнатій, Іосиф, Касян, Лаврентій, Лук’ян, Леонтій, Макар, Нестор, Павло, Панкрат, Савва, Сидір, Софрон, Тит, Федір, Руслан.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 9 вересня та про гороскоп на 10 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору