Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День фізичної культури та спорту в Україні, День українського кіно: хто відзначає іменини, народне свято, традиції та що не можна робити 9 вересня

9 вересня, відзначають День фізичної культури та спорту в Україні, День українського кіно, Міжнародний день краси. Православна церква 9 вересня вшановує пам’ять праведних Іоакима і Анни, батьків Діви Марії. Їх згадують на наступний день після Різдва Пресвятої Богородиці, яке за новим стилем відзначається 8 вересня. У народі відоме свято під назвами день молодят, Аким і Анна.

Що не можна робити та які прикмети погоди існують сьогодні, – розповість Інформатор.

День фізичної культури та спорту в Україні

Фізична активність є нашою природною потребою, необхідною для гарного самопочуття та загального благополуччя. Масовому залученню громадян до регулярних занять фізкультурою та спортом надають увагу в усіх країнах, адже це зміцнює здоров’я нації, посилює віру людей у власні сили, а також формує звички цивілізованого суспільства – дисципліну, чесну конкуренцію, почуття співпричетності. Наша країна завжди славилася видатними спортсменами, а залучати  до спортивних занять якнайбільше дітей та дорослих є одним із завдань державної політики. Реалізації цієї мети сприяє День фізичної культури і спорту України, який щороку відзначається в другу суботу вересня.

День українського кіно

Щорічно у другу суботу вересня в Україні відзначається День українського кіно. Свято було започатковано указом Президента України від 12 січня 1996 року і призначено на другу суботу вересня.

Історія українського кінематографу починається з 1893 року. Йосип Тимченко, механік Одеського університету, зібрав перший у світі апарат, що вмів знімати та відтворювати кіно (знаменитий винахід братів Люм’єр з’явився на два роки пізніше). Тоді кінематограф називали «рухомою фотографією». Перший в Україні сеанс кіно відбувся 2 грудня 1896 року в Харківському оперному театрі, сучасній обласній філармонії. На сеансі було показано декілька короткометражних стрічок, відзнятих у Харкові українським фотографом та першим оператором хроніко-документальних фільмів Альфредом Федецьким. Відтоді по Україні у містах Дніпро (тодішньому Катеринославі), Київ та Одеса почали з’являтися невеликі кіностудії, які знімали перші водевілі, комедії та драми.

Справжній прорив у кіно відбувся на початку XX ст. із виходом фільмів Олександра Довженка «Звенигора», «Арсенал» та «Земля» (1928-1930). А у 1930-ті роки вперше з’явився звук у стрічках Івана Кавалерідзе «Коліївщина», «Прометей» та «Наталка Полтавка» (1933-1936). У повоєнні роки з’явилися кінофільми відомих режисерів – Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Леоніда Осики. В них засяяли зірки Іван Миколайчук, Леонід Биков, Ада Роговцева та Богдан Ступка.

Міжнародний день краси

Міжнародний день краси відзначається 9 вересня. У цей день по всьому світу проводяться конкурси краси. 9 вересня в світі відзначається незвичайне свято – День краси. У цю дату повсюдно проводяться конкурси краси, а також організовуються обговорення питань у сфері косметології.

День краси був заснований з ініціативи Міжнародного Комітету з косметології та естетики. Це найпрестижніша організація в сфері краси. 9 вересня по всьому світу проводяться конкурси краси різного масштабу, а також конгреси і виставки з обговоренням обстановки в сфері краси і нових технологій. Кожні два роки організація вручає нагороди за досягнення в сфері естетики та косметології.

Аким і Анна

Іоаким і Анна все життя молилися Богу про поповнення в родині, і лише в старості Господь послав їм дочку Марію, яку вони виховали в благочесті.

За старим стилем в цей день згадували святих мучеників Пімена Великого і Анфісу нову.

У свято 9 вересня бездітні пари молилися святому Іоакиму і Ганні про поповнення в сім’ї. Люди вірили, що молитва батькам Богородиці допоможе навіть тим людям, які вже втратили надію. А пари, у яких вже є дитя, молилися святим про другу дитину.

У Київській Русі в народне свято 9 вересня вітали молодят. В гості до молодих заходили їхні найближчі родичі, щоб подивитися на побут сім’ї і дати поради. За давніми звичаями родичі могли тільки хвалити подружжя. Молода господиня готувала для гостей пироги і вареники, а чоловік показував двір, сарай і господарство, а також варив пиво для рідних.

Наші предки присвячували це народне свято збору ягід калини і горобини. Ці дерева вважалися потужними оберегами від злих сил. За повір’ями, сім’я, у дворі якої росте калина або горобина, буде щасливою і багатодітною. Ягоди цих рослин переробляли на соки і компоти, а дівчата робили з них намиста-обереги.

У це народне свято починали підготовку до зими: заготовляли дрова, чистили піч, прибирали урожай в льохи і комори.

Що не можна робити 

Не можна нічого піднімати з землі і забирати з собою, тому що на цих предметах може бути псування.

Категорично заборонено шкодити деревам в цей день – рубати їх, обривати гілки і листя без необхідності.

Батькам дружини і чоловіка в цей день не варто лаяти молодят і критикувати їх, інакше в майбутньому в родині будуть конфлікти.

9 вересня не варто свататися і зізнаватися в любові – це обіцяє невдачу в любові.

День не підходить для великих покупок – вони не принесуть радості і недовго прослужать.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Коти почали сильно линяти – скоро потеплішає.
  • Якщо вівці і кози поводяться неспокійно і не хочуть виходити з хліва, то скоро погода зіпсується.
  • Журавлі летять високо і повільно – до теплої і сухої погоди.
  • На дубі вродило багато жолудів – до суворої зими.
  • Грім прогримів – до довгого бабиного літа і пізньої зими.
  • Лелеки полетіли в теплі краї – більше спеки не буде.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Степан, Олександр, Іван, Дмитро, Володимир, Михайло, Анфіса.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 9 вересня. Писали, де у Кривому Розі цікаво провести вихідні та які фільми показують у Кривому Розі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору