Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

15 серпня – День археолога: яке народне свято відзначають в Україні, прикмети та заборони 

15 серпня, відзначають День археолога. Православна церква вшановує святого Стефана Первомученика, першого християнського мученика єврейської національності. У народі відоме свято під назвами  Степан-сінник, Степанів день.

Що не можна робити та хто сьогодні відзначає іменини, – розповість Інформатор.

День археолога

Археологія – широка дисципліна, яка присвячена вивченню старовинної культури та історії через знаходження й дослідження матеріальних предметів — наприклад, будівель, знарядь праці чи кераміки. Оскільки більша частина існування людства пройшла ще до появи писемності, саме археологічні знахідки відіграють важливу роль у розумінні нашого далекого минулого. Хоча археологію прийнято вважати дуже романтичною професією, та самі археологи знають, що передусім їхня робота потребує справжнього професіоналізму та відданості справі. Саме тому працю археологів в Україні вшановують на офіційному рівні, щороку 15 серпня відзначаючи професійне свято – День археолога.

День археолога як неофіційне свято існував ще за часів СРСР, а одна з версій його походження пов’язана з Україною. З 1934 по 1947 роки відому Трипільську експедицію на українських землях очолювала Тетяна Пассек, яка святкувала свій день народження 15 серпня. Щороку працівники експедиції відзначали день народження своєї очільниці, доки дата не стала сприйматися як професійне свято всіх археологів.

В 2008 році українська влада, підтримавши громадську ініціативу та вшановуючи працю українських археологів, встановила на офіційному рівні професійне свято – День археолога. Дата залишилася традиційною – 15 серпня. До речі, в інших країнах колишнього СРСР, таких як Росія та Білорусь, День археолога досі залишається неофіційним святом.

Степанів день

У народі Святий Стефан вважався покровителем коней. Тому в Степанів день доглядали за кіньми, міняли їм підкови, розчісували гриву і додавали свіжу зелень в корм. Також проводили прибирання в стайні. У поїлку коня додавали срібло або проціджували воду через срібне сито.

Наші предки в це народне свято відзначали закінчення сінокосу. Люди, які вже зібрали все сіно, збиралися сім’ями і влаштовували застілля. На стіл в основному ставили страви з сезонних овочів і фруктів, млинці з медом, наливки і медовуху. Ті селяни, які ще не закінчили збір сіна, в свято 15 серпня сіно не косили, але заносили його в комору для захисту від дощів.

Народне свято 15 серпня вважається дуже вдалим для збору будь-яких цілющих рослин – м’яти, пижма, полину, звіробою, ромашки, барвінку, материнка, календули. З таких трав дівчата 15 серпня плели “Степанів вінок”, який ставили вдома в кутку під іконою. За прикметами, такий вінок відганяв будь-яку нечисть від дому і приносив здоров’я домочадцям.

Що не можна робити 

Категорично заборонено в цей день ображати тварин, кричати на них, проганяти, морити голодом. У того, хто буде погано ставитися до тварин, життя складеться нещасливо.

Не варто в цей день перетруждати коней і давати їм багато роботи. Дозвольте тваринам відпочити. Інакше коні часто будуть хворіти.

У цю дату продовжується Успенський піст, під час якого не можна їсти м’ясо, молочні продукти і яйця.

У цей день не хваліться своїм достатком і особистими досягненнями, інакше заздрісники вас наврочать.

Не можна брати гроші і речі в борг, інакше до кінця року будете в боржниках.

Не перевтомлюйтеся сьогодні і не беріть на себе забагато роботи, щоб не було проблем зі здоров’ям.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Яка погода в цей день, таким буде і вересень.
  • Дощ в день Стефана віщує багатий урожай картоплі в цьому році.
  • Жаби голосно квакають – до дощової погоди.
  • По повітрю літає багато павутини – скоро піде дощ.
  • Якщо кішка цілий день точить кігті, то скоро погода зіпсується і в річках риба клювати не буде.
  • Якщо день випав на молодик, то погода в другій половині серпня буде посушливою.
  • Жаби голосно квакають – до дощової погоди.
  • Північно-східний вітер в цей день віщує поганий урожай зерна.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Василь, Степан.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 15 серпня. Писали, про погоду у Кривому Розі на 15 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору