Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні більше не буде “обмежено придатних” до військової служби: хто залишиться

В Україні планують прибрати категорію “обмежено придатних” до військової служби громадян. Пов’язано це з корупційною складовою, яку виявили під час перевірок військово-лікарських комісій. Медики часто давали відповідний висновок чоловікам, які цілком могли б воювати.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця.

На засіданні РНБО Лубінець запропонував залишити тільки терміни “непридатний” та “придатний”, а ось з “обмежено придатними” попрощатися.

“Рішення таке, що потрібно прибрати це “обмежено придатний”. Громадянин має бути або придатний до виконання військової служби або не придатний. Якщо в силу свого здоров’я людина не придатна до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій і в нього є, наприклад, проблеми з хребтом. Але він може бути в штабі або в складі ракетних військ, може займатись IT військовим напрямком. Тобто все це треба врегулювати”, – сказав він.

За словами Лубінця, в Україні фіксували багато випадків, коли цілком здорові чоловіки потрапляли до категорії “непридатних”, а ті, що мають серйозні проблеми зі здоров’ям – до “обмежено придатних”. Саме тому цю категорію потрібно скасувати.

Він наголосив, що процес присвоєння категорії має бути максимально прозорим як для лікарів, так і для громадян України. А також – цифровізованим. Щоб доступ до баз даних мали не тільки працівники ВЛК, а й призовники та профільні державні відомства. Тільки так можна мінімізувати корупцію та надати громадянам можливість захищати свої права у разі їх порушення.

“Електронні бази повинні бути доступні як для громадян, так і для лікарів, і для таких інституцій, як моя, які здійснюють парламентський контроль. Саме це унеможливить, на мій погляд, з одного боку оцю корупцію, з іншого боку, надасть можливість захищати права громадян, якщо вони порушуються”, – резюмував омбудсмен.

Раніше Інформатор повідомляв, куди можуть мобілізувати обмежено придатних в Україні. Також ми публікували список хвороб, при яких дають “білий квиток”.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору