Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні посилюється мобілізація: хто може отримати повістку з 1 вересня

Воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжено до 15 листопада включно. Українцям слід знати умови призову на строкову службу до лав ЗСУ восени, адже влада їх постійно змінює і треба чітко розуміти, хто потенційно отримає повістку, а хто – відстрочку вже невдовзі – з 1 вересня.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, ключова зміна це – ухвалення закону № 9342, за яким суттєво звужується коло українців, які можуть отримати відстрочку від мобілізації.

Відтак, якщо у родині є людина з інвалідністю, то лише один із родичів зможе доглядати за нею, всі інші родичі призовного віку можуть бути призвані до лав ЗСУ, для них відстрочки не буде.

Військовозобов’язані, які не підлягають мобілізації

  • у яких є дружина або чоловік з інвалідністю;
  • у яких є один з батьків або батьків дружини чи чоловіка з інвалідністю I або II групи, якщо ці особи з інвалідністю не мають інших працездатних родичів, які можуть їх утримувати.

Військові строкової служби, які можуть добровільно продовжити служити у ЗСУ

  • Строковики, які відслужили щонайменше пів року під час військового стану, отримали право на контракт ЗСУ.
  • Така норма поширюється і на строковиків, період строкової військової служби яких уже минув, але його продовжували через те, що був продовжений воєнний стан.

Хто може отримати повістку з 1 вересня

  • Чоловіки віком від 27 до 60 років, які не мають підстав для звільнення від мобілізації.
  • Чоловіки віком від 18 до 27 років, які проходили строкову службу та/або проходять військову службу в запасі чи резерві. Ці категорії чоловіків вже мають військовий досвід і підготовку, тому вони можуть бути мобілізовані в першу чергу.
  • Призовники від 18 до 27 років, які не відбували строкової служби ( вони зможуть підписати контракт з ЗСУ).
  • Зняті та виключені з військового обліку чоловіки, які визнані придатними або обмежено придатними під час воєнного стану. Ці категорії чоловіків, які раніше були звільнені від мобілізації, можуть бути призвані на службу у разі потреби.
  • Жінки віком від 18 до 60 років, які мають спеціальні військові звання і кваліфікацію, необхідні Збройним Силам України. Ці категорії жінок можуть добровільно вступити до лав Збройних Сил України.
  • Громадяни інших країн, які хочуть захищати Україну. Ці категорії осіб можуть вступити до лав Збройних Сил України за власним бажанням.

Раніше Інформатор писав про те, хто зі студентів має право на відтермінування від мобілізації та про те, що Кабмін заборонив приймати на роботу охоронцями українців, які підлягають мобілізації.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору