Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

2 вересня – День нотаріусу: День янгола, народне свято, традиції та що не можна робити

2 вересня, відзначають День нотаріату, День закінчення Другої світової війни, Всесвітній день кокоса. Православна церква 2 вересня вшановує пам’ять ченців Києво-Печерської Лаври Антонія і Феодосія, а також іудейського мученика Маманта і його батьків Руфіни і Феодота. У народі відоме свято під назвами день Мамантія, Мамант-вівчарник, Самойлів день.

Які існують традиції та звичаї у цей день, – розповість Інформатор.

День нотаріусу

2 вересня святкують День нотаріату – професійне свято нотаріусів.

Затверджене воно було 22 лютого 2010 року президентом Ющенком за зверненням нотаріальної палати, яка складається з 5 тис. нотаріусів. Нотаріальна діяльність є важливою складовою у розвитку правової держави, у сприянні фізичним особам та організаціям у здійсненні законних прав та захищенні їхніх інтересів. День нотаріату не є державним вихідним. Зі святом цього дня вітають усіх нотаріусів, які працюють в державних і приватних нотаріальних конторах та архівах.

Нотаріат в Україні є системою державних органів та посадових суб’єктів.

День закінчення Другої світової війни

2 вересня світ відзначає День закінчення Другої світової війни. Саме цього дня 1945 року на кораблі США «Міссурі» був підписаний акт про капітуляцію Японії, останньої держави з “осі” Берлін – Рим-Токіо. Друга світова війна ознаменувалася небаченими до її початку масовими вбивствами та злочинами проти людства.

Всесвітній день кокоса

Один з безцінних подарунків, які дарує людям природа — це їстівні плоди, які ростуть просто на деревах і містять майже всі необхідні для нашого організму поживні речовини. Серед таких — кокоси, популярні у всьому світі завдяки своїм корисним властивостям. Крім того, вони є надзвичайно важливими для країн Азійсько-Тихоокеанського регіону — недарма жителі тропічних берегів кажуть: «Хто саджає кокосову пальму, той саджає їжу й питво, посуд і одяг, дім для себе та своїх дітей». Для інформування людей про значення кокоса в подоланні бідності, розвитку кокосового виробництва та залучення до нього інвестицій існує особливе свято, яке зветься Всесвітнім днем кокоса і відзначається щороку 2 вересня.

Мамант-вівчарник або Самойлів день

В Київській Русі святий Мамант вважався покровителем домашніх тварин, особливо овець. У цей день худобу не виганяли на випас, а смачно годували і прибирали в хліві. Овечок стригли і робили одяг і взуття з вовни.

За старим стилем в цю дату шанують біблійного пророка і суддю Самуїла, якого в Київській Русі вважали покровителем чоловіків. Чоловіки в це народне свято відпочивали від будь-якої роботи, а жінки готували для них смачні страви.

З 2 вересня погода зазвичай змінювалася на більш осінню, починався сезон дощів. До цієї дати намагалися прибрати все зерно з поля і викопати картоплю, інакше урожай згниє через вологу. Але ще треба було зібрати моркву, буряк, гарбузи і кабачки. Також у вересні потрібно було посадити дерева і ягідні чагарники.

На роботу в городі виходили тільки жінки. Доброю прикметою для жінок вважалося якомога нижче нагинатися до землі під час роботи – тоді грядка дасть здоров’я. А після робочого дня намагалися з подругами сходити в баню. Вважалося, що гаряча вода і пара в народне свято 2 вересня принесуть міцне здоров’я і вилікують спину.

Також в свято 2 вересня для міцного здоров’я рекомендується приготувати і з’їсти страви з буряком – цей коренеплід в сьогоднішню дату вважається цілющим.

2 вересня здавна вважається вкрай вдалим днем для збору грибів. У лісі до цієї дати встигають опеньки, підберезники і лисички. Особливо вдалим грибне “полювання” вважалося в тому випадку, якщо недавно був дощ.

Що не можна робити 

Не варто заводити нових знайомств в цей день, інакше таке спілкування в майбутньому буде складним.

Стригти волосся і нігті 2 вересня – до біди.

Подружжю не можна ревнувати, сваритися, згадувати старі образи, ділити гроші і майно. Конфлікти між парою в цей день негативно вплинуть на майбутнє.

Невдалий день для ремонту і будівництва.

Не можна залишати дітей без нагляду 2 вересня.

Жінкам в цю дату не можна безпричинно ображати чоловіків, обговорювати їх за спиною, поширювати чутки, знецінювати чоловічі досягнення.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на горобині достигло багато ягід, то осінь буде ранньою і дощовою. А якщо багато ягід на калині, то зима буде сніжною.
  • Лелеки полетіли в теплі краї – до ранніх осінніх заморозків.
  • Якщо журавлі летять низько, то осінь буде теплою.
  • Роса на траві в цей день віщує теплий вересень.
  • Якщо мурахи побудували високі мурашники, то варто чекати сувору зиму.
  • Хмари пливуть високо – до поліпшення погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

День янгола: Аделіна, Опанас, Віктор, Дементій, Максим, Мемнон, Пантолеон, Панфірій, Парфен, Тимофій.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 2 вересня. Писали, де провести весело час у Кривому Розі та про фільми, які показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору