Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Плов не по кишені: у світі стрімко зростуть ціни на рис

Найближчим часом плов та інші страви з рису стануть не по кишені багатьом пересічним громадянам і не тільки в Україні. Річ у тому, що Індія, яка є найбільшим світовим експортером рису, вводить додаткові обмеження на його постачання. Через це ціни на життєво необхідну крупу зростуть в усіх країнах.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, заради забезпечення власної продовольчої безпеки Індія ввела 20% мито на експортний рис. Крім того, було обмежено близько 80% продажів рису за кордоном. Ці нововведення набрали чинності негайно, що одразу ж викликало різке зростання цін в Азії.

“Цього місяця ціни на рис в Азії злетіли до найвищого рівня майже за 15 років і можуть зрости ще більше, що призведе до збільшення витрат для імпортерів, таких як Філіппіни та деякі африканські країни”, – пишуть журналісти.

Рис, нагадаємо, є основним повсякденною їжею приблизно для половини населення Землі. Через російську агресії ціни на харчі у світі в цілому залишаються досить завищеними. До того ж глобальне потепління та зміни клімату загрожують новим врожаям та постачанням їжі.

В самій Індії ці зміни оцінюють здебільшого позитивно. Власне, так воно і є: для індійської економіки це великий плюс, однак для всіх інших країн – суттєвий мінус. Президент місцевої Асоціації експортерів рису Крішна Рао вважає, що завдяки цьому кроку внутрішні ціни знизяться, і це допоможе індійському уряду контролювати продовольчу інфляцію.

Окрім цього, не слід забувати, що “концентрованим продовженням економіки” завжди є політика. Наступного року Індію очікують вибори. Експерти кажуть, що вони можуть бути складними для влади: опозиційні партії об’єднуються в широку коаліцію проти прем’єра Нарендри Моді, якого все частіше звинувачують в авторитарних тенденціях.

В цих умовах голова країни вдається до старого та перевіреного способу: протекціонізму. Зниження місцевих цін на продовольство є вкрай важливим для більшості населення Індії, 60-70% якого за стандартими ООН є бідними або дуже бідними. Таким чином Моді хоче “нагодувати народ” напередодні важливих виборів.

Для всіх інших світових держав це означає ще більший зріст цін на продукти. Найбільшу небезпеку такі дії Нью-Делі становлять для найбідніших країн азіатського та африканського регіонів – аж до ризиків виникнення голоду.

Раніше Інформатор писав про те, що в Україні дорожчають ціни  на яйця та м’ясо та про те, що в Україні планують підняти ціни на алкоголь.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору