Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Ціни на яйця та м’ясо зростають: що очікує українців восени

В Україні дорожчають яйця та м’ясо. З осені зростання цін пришвидшиться. Яйця взагалі можуть подорожчати ще на 15 гривень – до 75 гривень за десяток. Якими на м’ясо та яйця будуть ціни цієї осені, залежить від вартості кормів із зерна нового врожаю та експортних перспектив наших птахівників.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

«Незрозуміло, чи будуть квоти на постачання яєць та курятини до ЄС після 15 вересня. Якщо ні, вся продукція рине на внутрішній ринок і можливий навіть обвал цін», – прогнозує голова Економічного дискусійного клубу Олег Пензин.

Дешева свинина закінчується

В Україні змінюються цінники на м’ясо. Як зазначили у профільній асоціації  “Свинарі України”, минулого тижня закупівельні ціни на свиней забійних кондицій зросли одразу на 1,5-3 гривні порівняно з попереднім тижнем (до 84,15 гривні за кілограм).

При цьому зберігається великий розкид закупівельних цін по регіонах: у західних областях дешевше (83-84 гривні за кілограм), а в центрі та на сході дорожче (84-86 гривень і 85-87 гривень за кілограм відповідно).

Свинина на опті дорожчає через проблеми з поголів’ям – худоба забійної кондиції зараз у дефіциті. Причиною стала спека – свині просто не набирають потрібної ваги, а фермери відкладають терміни постачання, щоб не втратити грошей. І, як кажуть у профільній асоціації, такий дефіцит літньої пропозиції сприятиме подальшому зростанню ціни.

Але дорога свинина поки що не потрапила на прилавки магазинів. У роздробі м’ясо цього виду, навпаки, подешевшало, оскільки кілька тижнів тому закупівельна ціна на опті була близько 80 грн.

«Закупівельні ціни в липні були нижчими за червневі на 3,4% або 2,8 гривень. Що вплинуло і на роздрібні ціни. Якщо на початку липня середня ціна за кілограм свинини становила 207 гривень, то під кінець місяця – 205 гривень. Грудинка подешевшала на 1,2% (до 181,3 гривень), лопатка – на 0,7% (до 193,1 гривень), корейка – на 0,6% (до 227,15 гривень)», – зазначили асоціації. “Свинарі України”.

Свинина, що подорожчала, з’явиться в роздробі вже найближчого тижня, тому цінники підуть вгору, — прогнозують експерти. Але багато залежатиме від приватного сектору.

«Поки є торішні корми, люди не поспішають вирізати свиней, тобто на ринку немає надлишку пропозиції. Ситуація може змінитися, коли на ринок ринуть корми з нового врожаю зерна. Поки неясно, які на них будуть ціни, не виключено, що вони ще зростуть. І тут уже фермери будуть приймати рішення в залежності від того, як у них з грошима, і чи готові вони годувати худобу дорогим кормом, чи вирішать масово пустити його на забій. В останньому випадку варто очікувати на зростання пропозиції, що, відповідно, пригальмує ціни», — пояснив нам голова Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

Найнеприємніше – подорожчання свинини може ще більше накрутити ціну на ковбаси, які й так зашкалюють. Переробники перераховують безліч інших аргументів, крім цін на сировину, чому їх продукція продовжить дорожчати – зростання тарифів на електроенергію, нові розцінки на логістику, необхідність підвищувати зарплати персоналу. Тож з осені ковбасні вироби можуть подорожчати на 7-10%.

Ціни на курятину накручує дорога електрика на яловичину – корма

Інші види м’яса – курятина, індичка, яловичина – вже подорожчали вроздріб. Наприклад, у липні:

  • курятина та індичка додали в ціні приблизно 1%,
  • яловичина – 2,8%.

Як зазначили в Асоціації птахівників України, головною причиною подорожчання курятини є зростання тарифів на електроенергію для бізнесу.

«У структурі собівартості продукції птахівництва електроенергія займає від 7 до 12%, а деяких видів продукції – до 30%. Причому виробництво складається з декількох етапів, і на кожному з них йде збільшення собівартості, тому вартість кінцевого продукту зростатиме в геометричній прогресії. Подорожчання електроенергії виробники перекладатимуть на кінцевого споживача, оскільки власні резерви стримування зростання відпускних цін вже вичерпані», — зазначають у профільній асоціації.

В Асоціації птахівників кажуть, що на ціни вже впливає і паливо, що подорожчало. Тому зростання цін на курятину продовжиться і у серпні, і у вересні. Причому цінова динаміка може прискоритися до 5% щомісяця.

Яловичина дорожчає головним чином через зростання цін на корми на 10-15%. І ця тенденція, швидше за все, також продовжуватиметься. Проте великого зростання цін не буде. Яловичина на сьогодні і так найдорожчий вид м’яса, купують його не так багато, як хотілося б фермерам, тому цінники «впираються» в невисоку купівельну спроможність українців, і зростати більше ніж на 2-3% на місяць навряд чи будуть.

Яйця з осені знову будуть по 75 гривень

У липні знову почали дорожчати курячі яйця. Нагадаємо: весь минулий рік ціни на них зашкалювали, що в тому числі, було пов’язано із загибеллю великого поголів’я птиці на півдні країни через прильоти по птахофабрикам.

Але потім цінники пішли вниз, і до кінця липня яйця дешевшали. За даними Держстату, за перший місяць літа яйця знизилися в ціні на 4,1% порівняно з травнем і на 31,1%, якщо порівнювати з початком цього року.

Минулого місяця тенденції розвернулися. Продукція одразу кількох торгових марок подорожчала на 2-3 гривні за десяток. Вартість яєць у торгових мережах дуже відрізняється. Але в середньому яйця торгових марок середньої цінової категорії підтягнулися до планки 60 гривень за десяток, а деякі навіть її перевищили.

Хоча навіть яйця одного й того самого виробника у різних супермаркетах стоять по-різному. Ось приклади.

Яйця ТМ “Ясенвіт”

  • “Новус” – 61 грн./дес.,
  • “Ашан” – 60 грн./дес.,
  • “Варус” – 56 грн./дес.

Яйця ТМ “Квочка”

  • “Новус” – 55 грн./дес.,
  • “Ашані” – 60,5 грн./дес.,
  • “Варус” – 54 грн./дес.

Яйця поштучно на ринках все ще можна купити по 4-4,5 гривні за десяток. Наприклад, на ринку “Столичний” за десяток яєць просять 40 гривень.

Проте експерти заявляють, що далі яйця лише дорожчатимуть. І озвучують прогноз – 70-75 гривень за десяток. Тобто ще плюс 15 гривень у ціннику.

Причин кілька. По-перше, подорожчання кормів та вітамінних добавок. Через зростання цін на зерно вартість кормів уже підскочила, а восени може підвищитись ще на 5-10%. При цьому, за словами голови Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, 70% у собівартості яєць – це комбікорми.

Щоправда, поки що незрозуміло, скільки коштуватиме українське зерно нового врожаю. Світові ціни йдуть вгору, але зерновий коридор не працює, дунайські порти вже атакували росіяни, і перевалка вантажів там істотно сповільнилася і подорожчала. Тому якщо експорт зерна з України йтиме повільно, закупівельні ціни на врожай навряд чи будуть дуже високими — трейдери просто не скуповуватимуть великих запасів. А аграрії, навпаки, намагатимуться масово продати врожай, щоб знайти гроші на осінню посівну.

«Цінніки на кукурудзу нового врожаю стануть зрозумілими лише у жовтні. І від цього залежить подальша динаміка цін на яйця – вони або стабілізуються або знову підуть нагору», — каже Пензин.

Інші фактори зростання цін на яйця — дорога логістика: паливо через повернення довоєнних податків з 1 липня постійно дорожчає, і поки що незрозуміло, на яких позначках воно зупиниться. Також дорожчає електроенергія.

«Птахівництво — дуже затратне щодо електроенергії. Електрика для бізнесу вже подорожчала на 20%, і це не може не вплинути на ціни на готову продукцію», — зазначає Пензин.

Цінники ще можуть обвалитися, але це теж не дуже добре

Ціни на яйця та м’ясо, зокрема курятину, в Україні багато в чому залежатимуть і від того, що буде з експортом української продукції до Європи.

«Незрозуміло, чи буде у нас експортна квота до ЄС на яйця та курятини з 15 вересня. Якщо буде, то ціни на внутрішньому ринку підуть нагору. Якщо ж експорт зупиниться, то вся продукція рине на внутрішній ринок, буде надлишок пропозиції. Адже споживання в Україні через відплив біженців поменшало в середньому на 20-25%, і «зайва» їжа нам просто не потрібна. У цьому випадку не тільки не буде подорожчання яєць і м’яса, а й може бути обвал цін, що, звичайно ж, на користь споживачам», — підсумував Пензин.

Раніше ми розповідали, що в найближчі тижні в Україні зміняться ціни на овочі, фрукти та яйця. Писали також, які будуть ціни на яйця найближчим часом та що в Україні планують підняти ціни на алкоголь.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору