Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

8 серпня – День військ зв’язку Збройних Сил України: які події відзначають у світі, прикмети погоди та що не можна робити

8 серпня, відзначають День військ зв’язку Збройних Сил України, Міжнародний день альпінізму, Міжнародний день офтальмології. Православна церква 8 серпня вшановує пам’ять священномучеників Єрмолая Нікомедійського, Єрмократа, Ерміппа і Параскеви Римської, а також ченця Києво-Печерської лаври Мойсея Угрина. Останній вважається покровителем шлюбу і сімейного життя, йому моляться про щасливе заміжжя і запобігання зради. У народі свято відоме під назвами Єрмолаїв день, Мар’їв день.

Хто відзначає іменини та що не можна робити 8 серпня, – розповість Інформатор.

День військ зв’язку Збройних Сил України

8 серпня в Україні відзначається День військ зв’язку. Це професійне свято з’явилося у 2000 році після підписання президентом відповідного указу.

Дата обрана не випадково. Цей день у 1920 році став стартом підготовки майбутніх спеціалістів зв’язку. На основі колишнього Юнкерського училища Костянтинівки у Києві відкрились військово-інженерні курси (другий рік навчання). Зараз зв’язківці вважаються спеціальними військами Збройних Сил країни та їх технічною базою. Їхнє призначення – забезпечувати зв’язок та управління. Військові зв’язківці є частиною всіх видів військ. В умовах російської агресії військовий зв’язківець – дуже затребувана спеціальність.

Це професійне свято об’єднало минулу історію та сучасність військ, стало свідоцтвом заслуг та оцінкою важкої праці десятків поколінь спеціалістів, їхньої важливої ролі в забезпеченні обороноздатності нашої Батьківщині.

Міжнародний день альпінізму

Кожен рік 8 серпня відзначають своє свято ті, хто не бояться висоти і завжди готові підкорити нову вершину, – альпіністи – День альпініста (Міжнародний день альпінізму).

Це свято засноване на честь підкорення найвищого піка Альп – 4810-метрового Монблану. 8 серпня 1786 року альпініст та лікар за професією Мішель-Габріель Паккард та провідник Жак Бальма за 24 години дісталися до вершини гори. Сучасний рекорд – майже 5 годин (без трьох хвилин) – належить іспанцю Кілліану Джорнету. Монблан ще з середини XVIII століття приманював до себе мандрівників. Щороку в долині Шамоні збиралося декілька сотень охочих дістатися піку Монблану, але всі сходження закінчувалися невдало.

Міжнародний день офтальмології

8 серпня обране на честь уродин офтальмолога, новатора та благородної людини Святослава Федорова. Його внесок у галузь важко переоцінити: він розробив штучний кришталик та імплантував його в ході експериментальної операції, займався імплантацією штучної рогівки, першим в світі почав хірургічним методом лікувати глаукому на ранніх етапах захворювання, його методику терапії короткозорості досі використовують лікарі всього світу.

Ініціатива проведення Дня офтальмології належить голові санкт-петербурзької Медичної Палати Тамазу Мчедлідзе, який закликав лікарів-офтальмологів підтримати справу Святослава Федорова, проводити в цей день консультації, операції, допомагати хворим. Згодом ідею проведення цього дня підтримали в Італії, Чехії, США, Греції та Венесуелі.

Галузь офтальмології швидко розвивається, тому впровадження цього свята стало ще й способом поширення актуальної інформації про можливості, нові технології та методики лікування проблем із зором.

Єрмолаїв день або Мар’їв день

У народне свято 8 серпня можна збирати лікувальні трави. Наші предки вірили, що в цю дату на траві з’являється цілюща роса, яка робить будь-які рослини ще кориснішими, ніж зазвичай.

Також в це народне свято прийнято балувати і гладити кішок, давати їм ласощі, впускати в ліжко. Дуже хорошою прикметою вважається, якщо в 8 серпня кішка вляглася на коліна або потерлася об ноги.

У свято 8 серпня наші предки займалися роботою в полі і прибиранням сіна. Щоб після роботи не болів поперек, за пояс встромляли кілька колосків. Також в цей день господині збирали яблука і готували з них консервацію на зиму. Але їсти зірвані яблука було не можна аж до Яблучного Спаса (19 серпня).

Що не можна робити 

За давніми прикметами дівчатам і жінкам в цей день категорично заборонено брати в руки голку або гачки, шити і в’язати. Також їм не можна користуватися серпом, косою, пилкою. Така жінка, за давніми прикметами, буде нещасна в шлюбі.

Не можна 8 серпня грубо поводитися з кішками – проганяти їх, кричати, лаяти. Однак також не можна дозволяти коту лежати в дитячому ліжку, інакше дитина часто хворітиме.

Чоловікам в цей день не можна лінуватися і відкладати справи по дому, інакше невиконані завдання почнуть швидко накопичуватися.

Невдалий день для риболовлі та походу в ліс за грибами. Також не варто в цю дату різати домашню птицю на м’ясо. А власникам птиці не можна їсти м’ясо, щоб кури і гуси не почали хворіти.

У цей день не можна пекти хліб та іншу випічку з торішнього борошна, інакше в життя повернуться старі проблеми.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо ранок в цей день холодний, то зима буде ранньою і морозною.
  • Зозуля з ранку співає – до пізньої і теплої осені.
  • Якщо 8 серпня пройшов короткий дощ, то серпень буде спекотним. Якщо дощить цілий день, то в цьому році буде затяжне бабине літо.
  • Кішка цілий день лежить в теплому місці – скоро похолодає.
  • Якщо серед дня пропали метелики, бджоли і павуки, а кури ховаються в курник, то скоро піде дощ.
  • Береза або липа почала жовтіти – до ранньої і холодної осені.
  • Холодний вітер в цей день віщує часті заморозки в серпні.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Мойсей, Федір, Сергій, Парасковія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків Зодіаку на сьогодні. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 8 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору