Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Обжинки, День краватки-метелика, Міжнародний день читання коміксів, Успіння Богородиці: що відзначають 28 серпня в Україні та світі

28 серпня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято народне, свята цікаві та свято церковне. З ним пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

Наприкінці серпня в Україні традиційно святкують Обжинки – завершення жнив. В останній день жнив женці збираються гуртом і під обжинкові пісні в’яжуть останній сніп. У цьому снопі зібрана вся життєдайна сила поля, він має назву дідух. Його прикрашають калиною, квітами, перев’язують стрічками й урочисто заносять до хати. Кожна господиня намагалася зробити його особливо гарним та пишним. На Новий рік його ставлять на покуті, а виходячи в поле для першого засіву, домішують до насіння вимолочені з нього зерна. Так через символічну естафету хліба для українців замикалося річне коло аграрного календаря.

28 серпня святкують Національний день краватки-метелика. Це неформальне свято модного жіночого та чоловічого аксесуара. Багато людей вважають, що батьківщиною краватки-метелика є Франція, але це не так. Походить цей аксесуар із Хорватії. Французькі військові запозичили навичку носити метелика під час Тридцятирічної війни у хорватських солдатів, які зав’язували навколо шиї хустку, щоб фіксувати комір сорочки. Невідомо, хто вперше заснував цей день, але відзначається він з 2007 року. Ця дата  дарує усім прекрасну нагоду одягнути краватку-метелик, якою можна прикрасити свій повсякденний одяг. Ті, хто ніколи не носив цей аксесуар, можуть спробувати додати його до свого звичного гардеробу. 

Також 28 серпня відзначається Міжнародний день публічного читання коміксів. Це щорічне свято усіх героїв коміксів. Це щорічне свято усіх героїв коміксів. Мета свята полягає в просуванні коміксів, щоб люди без сором’язливості могли читати їх публічно. Датою святкування було обрано день народження Джека Кірбі. Ця людина вважається генієм коміксів. Сьогодні образи супергероїв коміксів використовують на телебаченні, при виготовленні іграшок, відеоігор та одягу. Комікси можна зустріти на прилавках книжкових магазинів, у бібліотеках та шкільних програмах.

28 серпня православні християні святкують велике свято Успіння Божої Матері, коли Божа Матір відійшла на Небо до свого Сина Ісуса Христа. За традицією східної церкви, свято Успіння Пресвятої Богородиці належить до переліку дванадцяти найбільших свят церковного року.

Крім того, 28 серпня – день завершення Успенського посту та завершення церковного календарного року.

На Успіння Богородиці заборонено сваритися, особливо з близькими людьми і друзями; не можна брати в руки гострі предмети. Навіть хліб потрібно ламати руками, а не різати ножем; не можна займатися хатньою роботою – прибирати, прати і особливо шити; не варто розводити вогонь, щоб не привернути до себе біду; не можна відмовляти іншим у допомозі, варто намагатися виконати прохання.

Що не можна робити

  • На Успіння Богородиці бажано не працювати, а провести день у тиші, спокої серця і думок.
  • Не можна сваритися, коїти поганих вчинків.
  • Бажано не починати нових справ, бо святкові дні – для Господа, а не для роботи, і праця у святкові дні вважається неблагословенною.

Народні прикмети

  • Польові квіти пахнуть сильніше, ніж зазвичай – до негоди.
  • Гарна погода – бабине літо буде прохолодним.
  • Якщо вода не хвилюється, тоді осінь буде безвітряна, а взимку не буде хуртовин.
  • Якщо на Успіння з’явиться веселка, то осінь буде теплою і затяжною.
  • Багато павутини – прикмета до того, що зима буде морозною і малосніжною.
  • Після заходу сонця навколо землі з’являється туман, який до світанку розсіюється – до дощу.

Іменини святкує лише Марія.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 27 серпня та про гороскоп на 28 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору