Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День шахтаря, День врожаю, день українського сала: що відзначають 27 серпня в Україні та світі

27 серпня 2023 року. В Україні, в особливо у Кривому Розі, своє професійне свято відзначають люди дуже важливої для міста, важкої та необхідної для економіки країни професії – шахтарі. Ще у світі святкують День врожаю. Є також свято цікаве та свято церковне. З останнім пов’язані з ним низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

В останню неділю серпня своє професійне свято відзначають шахтарі. Шахтарська праця завжди була наповнена особливим духовним змістом. Спускаючись у шахту, шахтар залишає на поверхні весь свій страх, тому що під землею йому зовсім немає місця. Бере з собою надію і любов, бо знає, що це те єдине, яке не залишить його навіть там, під землею. І йде робити свою справу. Для гірницьких районів і міст День шахтаря давно став одним з головних свят. Ще два роки тому у Кривому Розі він відзначався народними гуляннями та концертами просто неба, виступами відомих музичних колективів і артистів, вітальними нагородженнями та привітаннями з боку керівників різного рангу. Урочистості завершувалися святковими салютами. На жаль все це у шахтарів вкрала війна. І салютують вони зараз не яскравими феєрверками, а пострілами гармат у ворога. 

Також в останню неділю серпня відзначається свято Врожаю. Адже в серпні закінчуються жнива ярих посівів, ячменю, пшениці та інших зернових, що були посіяні навесні. Ця подія була завжди знаковою для землеробів та гучно відзначалася нашими пращурами.

Традиційно в цей день проводяться концерти та фестивалі, які знаменують собою завершення збору врожаю. Люди, особливо селяни, веселяться, адже важкій праці, що пов’язана з вирощуванням та збором врожаю, на цей рік підійшов кінець.

Також кожна людина висловлює подяку Богу та природі за те, що її праця збагатилася та примножилася. 

У 2023 році врожай дався аграріям дуже важко. Залишені ворогом нерозірвані міни та снаряди змушували селян виконувати свою роботу під звуки повітряної тривоги, ризикуючи своїм життям у буквальному сенсі. І все це для того, аби українці не залишилися голодними. Тому день Врожаю є чудовим приводом вклонитися їм та подякувати за хліб на столі та запаси продуктів у льохах.

Ще 27 серпня всі гурмани відзначають День українського сала. Любов українців до сала виправдана не тільки його смаком, а ще й корисними властивостями, які підтвердили експерти. У складі цього продукту є вітаміни А, Е, D, F, мікроелемент селен. Одна з найбільш цінних складових – арахідонова кислота, яка стимулює роботу головного мозку та серцевого м’яза, покращує роботу нирок, виводить з крові зайві холестеринові згустки

Цікаво, що цього свята немає в календарі, і постійна дата поки не закріпилася. Проте в останні роки прийнято в цей день обмінюватися веселими картинками, пов’язаними з «національним надбанням». Серед любителів сала щорічно проводяться змагання зі швидкісного поїдання стратегічного продукту. Останнє досягнення належить Михайлу Киденьку з Волинської області. Його рекорд — кілограм сала, з’їдений за 8 хвилин 52 секунди — так ніхто і не зумів перевершити.

27 серпня в народному календарі вшановують Міхея Морасфитянина – одного з 12 пророків. Цей день у старовину було заведено називати Міхеєм Тиховієм, оскільки зазвичай спостерігали за вітром: якщо він тихий і спокійний, то осінь буде сонячною, а якщо швидкий і стрімкий – слід чекати негоди.

Звертали увагу на журавлів. Якщо птиці потягнулися клином на південь – це означало, що до середини жовтня вдарить мороз. Якщо ж журавлі спокійні і не встають на крило, зима прийде пізніше звичайного.

На Міхея зазвичай вшановували мулярів – будівельників храмів, фортець, княжих і царських хором; помічників всіх, хто хоче придбати житло. Після Міхея завершується Успенський піст і починається осінній м’ясоїд. У цю пору грають заздалегідь оговорені весілля. Так що Міхєєв день – остання можливість посвататися до вподобаної дівчини.

Що не можна робити

  • 27 серпня не можна вживати спиртні напої.
  • Не можна сьогодні пекти будь-що. Робота з тістом може накликати на господиню хвороби і нещастя.
  • До заходу не можна нікому розповідати про свої плани і сни.
  • На Міхея-Тиховія не можна лінуватися.

Народні прикмети

  • Якщо дме сильний вітер, то вересень дощовим буде.
  • Якщо день безвітряний, то у вересні практично не буде опадів.
  • Сильний вітер після довгого затишшя – до дощу.
  • Ранкова зоря яскраво-червоного кольору – до сильного вітру.
  • Північний вітер – до хорошого урожаю жита.

Іменини святкують: Олександр, Олексій, Аркадій, Василь, Володимир, Єва, Євдокія, Матвій, Микола, Семен, Федір.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 26 серпня та про гороскоп на 27 серпня. 

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору