Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

29 липня – День Сил спеціальних операцій ЗСУ: яке народне свято, прикмети та що не можна робити

29 липня, відзначають День Сил спеціальних операцій ЗСУ, Міжнародний день тигра. Церква сьогоді вшановує пам’ять священномученика Афіногена і десяти його учнів. У народі відоме свято під Фіногеїв день, Фіногеєві зажинки.

Які існують сьогодні прикмети та традиції, – розповість Інформатор.

День Сил спеціальних операцій ЗСУ

29 липня кожного року Україна відзначає доволі молоде професійне свято – День Сил спеціальних операцій Збройних Сил. Подія започаткована 26 липня 2016 року. Цей рід військ ЗСУ утворено 5 січня того ж року.

Сили спеціальних операцій – це рід українських військ. Фахівці даного роду володіють спеціальними можливостями у розвідці та підтримці військових під час небезпечних та важких операцій. Завдання Сил спеціальних операцій: сучасні бойові дії, розвідка, психологічні та антитерористичні операції, робота з полоненими, шпигунські дії та багато іншого.

Міжнародний день тигра

Мабуть, жодна тварина не містить в собі стільки суперечливих сутностей, як тигр — на думку різних народів, це й дух предків, і втілення жорстокості, а для індійців — символ країни. Охоронець добрих душ і повелитель демонів — це теж про тигра. Але як би люди не називали цих тварин, найбільші на Землі представники родини кішок завжди викликають захоплення своєю силою, грацією та величністю. Але могутні тигри виявилися дуже вразливими і через людську діяльність знаходяться під загрозою зникнення. Тому в 2010 році було засновано Міжнародний день тигра, який відзначається щороку 29 липня. Це свято має на меті інформувати населення про проблеми тигрів та способи їхнього захисту.

Фіногеїв день

У це народне свято зазвичай стоїть спекотна і сонячна погода, але ночі вже стають прохолодними і поступово подовжуються. Для кінця липня характерні великі перепади температур між ніччю і днем, через що у багатьох людей погіршується самопочуття.

За повір’ям, з 29 липня птахи замовкають, оскільки у них з’являються пташенята і самцям вже не потрібно заманювати самок. Якщо ж спів птахів ще чути після цієї дати, то це вважали прикметою неврожаю і суворої зими.

Свято 29 липня вважається небезпечним, якщо проводити його на природі. У цей день наші предки не ходили в ліс, не збирали гриби і не рубали дрова, оскільки боялися зіткнутися з агресивними тваринам і зі злими силами природи.

Селяни присвячували народне свято 29 липня роботі в полі. Наші предки намагалися зібрати все сіно до середини серпня, коли почнеться період дощів. Працювали на полі всі жителі села, від дітей до людей похилого віку. Кожен намагався допомогти сусідам, бо розумів, що тоді й сусіди йому допоможуть.

Перший зібраний сніп сіна прикрашали стрічками і польовими квітами, і ховали в недоступному місці. Його діставали тільки на Покрову Пресвятої Богородиці і годували ним домашню худобу, вважаючи, що таке сіно принесе тваринам міцне здоров’я.

У цей день вважалося вдалою прикметою знайти колосок з великою кількістю зерен. Такий колос несли додому і зберігали до наступної весни, поки не прийде час заново засівати поле. При посіві зерна з цього колоска кидали в землю, щоб урожай був хорошим.

29 липня – день з хорошою сімейною енергетикою. У цю дату рекомендується зустрітися з рідними, повечеряти разом з сім’єю, поділитися цікавими історіями і секретами. Тоді в родині буде мир і злагода. Це хороший день для налагодження відносин зі свекрами або тестями.

Народжені 29 липня за знаком зодіаку – Леви. Вони дуже розумні і проникливі. Завжди вчиняють вдумливо. Дуже економні в грошах, довго обмірковують кожну покупку. Люблять якісні та практичні речі. Іменинники 29 липня в основному мають аналітичний склад розуму. Намагаються вести здоровий спосіб життя.

Що не можна робити 

У цей день не можна ходити в ліс, на річку, в дикі і безлюдні місця, особливо наодинці. Нечисть може заманити людину в місце, з якого буде важко вибратися. Не варто сьогодні збирати дикі ягоди, ходити на риболовлю і на полювання.

До природи в цю дату потрібно ставитися шанобливо. Категорично заборонено смітити, матюкатися, голосно слухати музику в зелених місцях.

Невдалий день для поїздок, подорожей, відряджень і переїздів.

Не підмітайте підлогу і не виносьте сміття сьогодні, інакше можете винести з дому щастя і удачу.

Не зривайте злість на інших людях, інакше весь негатив повернеться до вас подвійно. Також не варто в цю дату бажати знайомим зла, обговорювати їх за спиною і заздрити, інакше все погане перейде на вас.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо у моркви поникло бадилля, то скоро піде дощ.
  • Дощ в цей день – погана прикмета, яка віщує мокрий серпень і гниття сіна.
  • Якщо ввечері перед заходом сонця хмари пожовкли, то завтра буде дощ.
  • Небо вкрилося хмарами, але бджоли і метелики продовжують літати – дощу не буде.
  • Прикметами багатого врожаю в цей день вважаються град і веселка.
  • Якщо роса на траві не висихає аж до полудня, то настане сильна спека.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Валентин, Євген, Павло, Мануїл, Юлій.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 29 липня. Писали також,  які фільми показують у кінотеатрах Кривого Рогу та де у Кривому Розі весело повести останні вихідні липня 2023 року.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору