Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Медовий Спас, Всесвітній день ящірки, День зведення татуювання: що відзначають 14 серпня в Україні та світі

14 серпня понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є цікаві дати та свято церковне. З ним  пов’язані низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

14 серпня любителі дикої природи відзначають Всесвітній день ящірки. У світі дикої природи існує близько 6263 видів ящірок. Багато з них знаходяться під загрозою зникнення. Як правило, в цей день захисники ящірок проводять різні інформаційні кампанії, щоб підвищити рівень обізнаності про особливості й стилі існування ящірок.

На сьогодні ящірки розселилися по всій планеті, за винятком Антарктиди. Довжина ящірки може коливатися від 1,6 см до 3,35 метра. Деякі види можуть важити до 166 кг. Залежно від виду вони живуть від 1 року до 30 років. Майже всі ящірки німі. Видавати хоч якісь звуки може лише ящірка Geckos. Греки і єгиптяни асоціювали ящірок зі знанням, мудрістю і багатством.

Також 14 серпня День зведення татуювання. Часто татуювання сприймається як постійний знак, символ якоїсь події чи моменту, яку людина хоче запам’ятати назавжди. Але часи змінюються і те, що раніше було дуже важливим й радісним, зараз стає неприємним нагадуванням про пережиті страждання та розчарування. Саме цей день присвятили таким людям, які бажають попрощатися зі своїм татуюванням.

14 серпня в церковному календарі – Маковія або Медовий Спас. Ще одна назва – Спас на воді. Оскільки свято перейняли від язичників, то звідти прийшла традиція на світанку йти до води. В епоху християнства в цей день теж святили воду в криниці.

В цей день до церкви дівчата і жінки несли букети осінніх квітів. До букета брали кипчаки (календула), чорнобривці, стогони (майорці), дикий соняшник і голівки маку.

Мак мав в українській культурі сакральне значення, як насіння, що захищало від нечистої сили. Маком обсипали будинок, щоб його обходили відьми.

Свято Маковея ще називається в народі “Перший Спас”, або “Спас на воді”. Хворі на пропасницю купаються в річці, бо вода в цей день вважається цілющою.

Що не можна робити

  • Їсти продукти тваринного походження (сьогодні – початок посту).
  • Голосно розмовляти, сваритися і з’ясовувати відносини.
  • Займатися прибиранням або важкою роботою.

Народні прикмети

  • Кульбаби все ще цвітуть – осінь буде теплою.
  • Троянди відцвіли – холоду скоро настануть.
  • Якщо малина в лісі велика – пора озимі сіяти.
  • Якою була погода на Маковея – такий буде 28 серпня.
  • Олені в воду заходять – в річках купатися не можна.
  • Вітер на вулиці – зима буде холодною і сніжною.

Іменини святкують: Дмитро, Олександр, Тимофій, Леонтій, Федір, Софія.

Раніше Інформатор писав про погоду на 14 серпня та про гороскоп на 14 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору