Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Всесвітній день лінощів, Всесвітній день комарів: що відзначають 20 серпня в Україні та світі

20 серпня 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята цікаві та свято церковне. З ним пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

20 серпня відзначається таке бажане для багатьох свято, як Всесвітній день лінощів. Спеціалісти вважають, що лінь – це захисна функція організму, яка допомагає людині уникнути депресії. 20 серпня – це день, коли кожен має змогу з роботящої людини перетворитися на ледаря. І якщо для одних неробство – це відпочинок дома на дивані, то інші відпочивають активніше – на шезлонгах, на території міських скверів і навіть за містом. Головне, щоб не забути захопити з собою щось смачненьке. І якщо в цей день ви зустрінете людей, які зайняли горизонтальне положення на лежаку чи на покривалі в одному із міських парків, не дивуйтеся – їм вже відомо про існування такого свята і вони просто насолоджуються його вшануванням.

Також 20 серпня відзначають Всесвітній день комарів, а точніше день боротьби з хворобами, які переносять комарі. Засновником Дня комара був сер Рональд Росс, індійський лікар і паразитолог шотландського походження. Він встановив, що переносниками малярії є самки комарів роду Anopheles.

У 1902 році Рональд Росс став лауреатом Нобелівської премії з фізіології і медицини за відкриття зв’язку між малярією і комариними укусами. В честь цього він запропонував відзначати день комара, привертаючи увагу до небезпечного захворювання.

20 серпня церква шанує відразу двох святих – преподобного Пімена і мученика Маріна. Інші назви свята: «Маріна», «Пімен», «День хворих і сиріт». 20 серпня належало пригощати хворих і сиріт яблуками, медом і пирогами. Ночі ставали прохолодними. За лелеками ворожили про осінь.

Традиції 20 серпня 

  • Вважалося, що в цей день ще можна зібрати останній урожай малини. А господині пекли традиційний малиновий пиріг. Звідси і друга назва свята Маріни-Малини.
  • Поминаючи Пімена Багатохворобливого, заведено допомагати хворим, нужденним, бідним. За старих часів вірили, що за доброту і щедрість Господь обдарує господинь здоров’ям і добробутом.
  • Починалася заготівля лікарських трав

Що не можна робити

  • Вважається, що вночі на вулиці в цей день заборонено гуляти, тому що можна надовго захворіти.
  • Цей день добре підходить для планування майбутнього, але погано – для швидких рішень. Поспішні рішення можуть призвести до вкрай негативних наслідків.
  • Ще в цей день не можна лякати лелек або нешанобливо до них ставитися: кричати на них, кидатися камінням і т.д. Предки вірили, що порушення цієї заборони призведе до пожежі.

Народні прикмети

  • Лелеки збираються відлітати 20 серпня – до холодної осені.
  • Зима буде теплою, якщо на дубах багато жолудів.
  • Ранковий туман після сходу сонця 20 серпня розсіюється досить швидко – очікуємо гарної погоди.
  • Побачити, як летить лелека обіцяє щастя, здоров’я і хороший урожай.
  • Якщо птах сидить на одному місці, це віщує хвороби і навіть смерть.
  • Лелека, який стоїть на одному місці, до багатого врожаю.
  • Для дівчини побачити, як летить птаха означає швидке заміжжя.

Іменини святкують:Олексій, Олександр, Антон, Василь, Опанас, Іван, Митрофан, Михайло, Никанор, Петро, Пімен, Стефан.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 19 серпня та про гороскоп на 20 серпня.

Дізнавайтесь головні новини Кривого Рогу та України першими на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору