Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День безпородного собаки, День народження Гарі Поттера: що відзначають 31 липня в Україні та світі

31 липня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята цікаві та свято церковне. З ним пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

31 липня відзначається День безпородного собаки. Вважається, що безпородні собаки мають краще, ніж у породистих собак, здоров’я. Власники чистокровних собак та й публіка в цілому, схильні вважати їх менш цінними у багатьох відношеннях. Але господарі дворняжок цінують унікальність своїх вихованців, їхню любов, особливу турботу та увагу до господаря, індивідуальні якості та щастя, яке вони дарують. І хоча на дворнязі немає дорогого цінника, для свого господаря вона неоціненна. Мета Дня безпородного собаки – привернути увагу суспільства до позитивних якостей дворових собак, закликати людей брати їх із притулків або з вулиць, привернути увагу до проблем цих тварин (голод, холод, відсутність спілкування з людиною, шкуродерство тощо).

Ще 31 липня свій “День народження” святкує найвідоміший маленький чарівник світу Гарі Поттер. Згідно з сюжетом він народився 31 липня 1980 року. Цікаво, що і сама письменниця народилася 31 липня, але 1965 року. Фанати історії про “хлопчика, який вижив” та потім врятував магічний світ, часто святкують цю дату. Адже також 31 липня 1997 року вийшла у світ перша книга серії “Гаррі Поттер та філософський камінь”.

31 липня в народному календарі – Омеляна. В цей час закінчувалася жнива і люди колективно освячували свої серпи, щоб знаряддя праці послужили їм і на наступний рік. На Омеляна активно тривала заготівля різних солінь і варення, адже зима була не за горами.

Обов’язково топили бані, парили віники з трав і квітів, змивали страдну втому.

Що не можна робити

  • Не можна в цей день входити в баню з натільним хрестом. Банник – дух лазні – може прогніватися і задушити.
  • Не можна підмітати у хаті підлогу
  • Не варто виходити на вулицю після заходу сонця

Народні прикмети

  • По погоді визначали, яка буде осінь. Якщо сонячний день, то золотий сезон буде теплим. Якщо дощ, то осінь буде холодною і дощовою.
  • Якщо день спекотний, то у грудні буде холодно.
  • Якщо листя берези з верхівки почали жовтіти, то осінь ранньою буде.
  • Ялинові шишки на верхівці дерева розташовані – морози почнуться не раніше січня.
  • Глухий грім – до тихого дощу, гучний – до зливи.
  • Грім гримить не різко і довго – до негоди, якщо недовго і уривчасто – до ясного дня.

Іменини святкують: Гнат, Любомир, Омельян, Іван. 

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 30 липня та про те, якою буде погода 31 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору