Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний день боротьби з наркотиками, Міжнародний день на підтримку жертв тортур: що відзначають 26 червня в Україні та світі

26 червня 2023 року – понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є дві важливі міжнародні дати та свято церковне. З ним пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

26 червня у світі відзначають Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу. Наркоманія – стан, що характеризується патологічним потягом до різних психоактивних речовин. За оцінками ООН 12% мирового населення у віці від 15 до 30 років страждають на наркоманію. Щорічно в результаті вживання наркотиків гинуть близько 200 тисяч людей. Наркоманія знаходиться на шостому місці в списку найбільш поширених причин смерті осіб віком 15-49 років. Поширення наркотиків серед неповнолітніх викликає особливу тривогу: 60% хлопчиків – підлітків та 20 % дівчаток у віці 14-17 років хоча б раз пробували наркотичні речовини.  Це і наркоманія, і токсикоманія, і тютюнокуріння, зловживання ліками, енергетичними напоями, алкоголем тощо. Тільки 2% наркозалежних виліковуються, 98% – гинуть. Термін життя наркомана, який систематично вживає наркотики, становить не більше 5 років. Наркомани в 89% випадків заражені гепатитом, у 80% випадків – ВІЛ, 54% – венеричними захворюваннями.

Також 26 червня відзначається Міжнародний день на підтримку жертв тортур. Поняття тортури означає будь-яку дію, якою будь-якій особі навмисне заподіюється сильний біль або страждання, фізичне або моральне, щоб отримати від неї або від третьої особи відомості чи визнання, покарати її за дії, які вчинила вона або третя особа або у вчиненні яких вона підозрюється, а також залякати або примусити її або третю особу, або за будь-якої причини, що ґрунтується на дискримінації будь-якого характеру.

Кожна держава-сторона вживає ефективних законодавчих, адміністративних, судових та інших заходів для попередження актів тортур на будь-якій території під її юрисдикцією.

Ніякі виняткові обставини, якими б вони не були – чи то стан війни, чи загроза війни, внутрішня політична нестабільність чи будь-який інший надзвичайний стан – не можуть служити виправданням тортур.

Наказ вищого начальника або державної влади не може служити виправданням тортур.

За народним календарем 26 червня святкують Килину Гречишницю, оскільки було заведено сіяти гречку. Ця культура вважалася дуже вередливою, а тому намагалися дотримуватися термінів посіву. Сіяти гречку слід було в курну, суху або піщану землю при ясній і сонячній погоді.

Говорили, що 26 червня з’являються гедзі – оводи, які кусають тварин, і худоба від цього дуже страждає. Тому тварин намагалися виганяти на пасовища вранці, а заганяти в хлів вже опівдні, сподіваючись таким чином захистити їх від комах.

Також день був відомий тим, що 26 червня можна було вирушати на збори суниці – на той час вона вже дозрівала.

А ще це було свято каш. Селяни готували каші і хвалилися перед сусідами. Кашу зазвичай виставляли на вулицю і пригощали малозабезпечених. Говорили 26 червня: “Гречана каша матінка наша, а хліб житній – батько наш рідний”. Безхатьки, пообідавши кашею, бажали господарям багатства та добробуту, щоб гречка добре вродила.

Молоко на Килину не пили, хоча здавна їли гречану кашу саме з молоком. Існувала прикмета, що в цей день воно стає акулячим, шкідливим для здоров’я, адже від укусів комах худоба може стати скаженою.

Що не можна робити

  • Не рекомендується пити молоко.
  • Не можна важко працювати – інакше гречка не вродить.
  • У ліс 26 червня ходити не варто – комарі покусають.

Народні прикмети

  • Багато комах – до теплої і ясній погоді.
  • Якщо соловей безугавно співає всю ніч, то наступний день буде вітряним.
  • Якщо огірки пізньої сівби не встигають дозріти до цього часу – значить, за прикметою, вони не будуть смачними.
  • Вечірня веселка віщує гарну погоду.

Іменини святкують: Килина, Олександр, Олексій, Андрій, Анна, Антоніна, Данило, Дмитро, Іван, Яків.

Раніше Інформатор писав про гороскоп на 26 червня та про погоду на 26 червня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору