Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний День Організації Об’єднаних Націй, Пилипів день: свята, прикмети, та що не можна робити 24 жовтня

24 жовтня 2022 року понеділок – державних свят України в цей день немає. Але є досить важливих дат, народне свято, та пов’язані з ним прикмети, про яки цікаво знати.

Про деякі з них розповість Інформатор.

24 жовтня у світі відзначають Міжнародний день Організації Об’єднаних націй.

24 жовтня 1945 року на конференції у Сан-Франциско, на підставі Хартії Об’єднаних Націй, представники 51 країни ратифікували договір про створення ООН. Україна серед перших підписала Статут та увійшла в групу країн-засновниць ООН. Саме дату набрання чинності Статуту відзначають як День Організації Об’єднаних Націй.

У 1971 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято.

Нині ця міжнародна організація об’єднує 193 держави, що прагнуть підтримання та зміцнення миру й міжнародної безпеки, розвитку співробітництва між державами.

Також 24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (World Polio Day). Поліомієліт відносять до невиліковних хвороб. Однак його можна попередити, якщо вчасно провести вакцинацію. За словами лікарів, щеплення 95% людей допоможе повністю припинити розповсюдження інфекції.

А ще 24 жовтня – Тиждень роззброєння (Disarmament Week). Проводиться щороку від 24 до 30 жовтня під егідою ООН. Рішення про його створення було прийняте на Генеральній Асамблеї ООН 1978 року. Тоді на порядку денному стояло питання про зниження використання зброї масового знищення та припинення військових конфліктів. В умовах війни, яку веде росія в Україні ця дата має особливо важливе значення.

Християни відзначають народне свято 24 жовтня на честь апостола від 70-ти проповідника і цілителя Пилипа. У цей день наші предки відвозили зерно на млин, щоб змолотити борошно. Мололи зерно в цей день тільки в тому випадку, якщо була хороша і сонячна погода. В іншому випадку залишалися вдома і готували хату до зимівлі.

З Філіппова дня дороги часто стають непрохідними і покриваються глибоким шаром бруду. Для наших предків це був непростий проміжок між осінньою сухістю доріг і зимовою їздою на санях.

24 жовтня наші предки дбали про коней: годували смачною їжею, чистили копита і розчісували гриву. Вагітним самкам коней давали свіжі яблука і гарбуз. Дорослі доручали дітям доглядати за конем: вважалося, що тоді дитина виросте доброю і милосердною.

Що не можна робити 24 жовтня

  • Не можна ображати й бити тварин в цей день, особливо коней. Також не можна сьогодні різати домашню птицю і рогату худобу, полювати і рибалити.
  • У цей день не можна мочити ноги і ходити по калюжах
  • Не можна залишати бруд в домі, якщо не наведете чистоту, весь наступний рік вас переслідуватимуть невдачі.
  • Краще не балуватися з вогнем.
  • Не можна лінуватися.

Народні прикмети 24 жовтня

  •  Іній цього дня означає, що скоро розпочнеться снігопад;
  • Вранці туман – вдень буде відлига;
  • На мокру землю випав сніг, але не розтанув – весна прийде рано;
  • На деревах шарудить листя – буде снігопад.
  • Ясне нічне небо з чіткими обрисами місяця – до похолодання.
  • Білки і миші роблять великі запаси їжі на зиму – до суворої і сніжної зими.
  • Якщо озимий часник випустив перші зелені паростки, то осінь буде теплою, а зима – пізньою.

Іменини святкують: Олександр, Анатолій, Антон, Зінаїда, Іларіон, Йосип, Ісак, Лев, Макар, Мойсей, Феофан, Філарет, Філіп.

Про свята та прикмети 21 жовтня Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору