Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Свята та народні прикмети 16 жовтня: які важливі дати відзначають у цей день

День 16 жовтня 2022 року неділя. У цей в Україні не відзначають важливих державних свят, але є дати, пам’ятати про котрі буде цікаво. Є також свято церковне, та пов’язані з ним народні прикмети.

Про деякі з них розповість Інформатор.

16 жовтня відзначають Всесвітній день хліба, Всесвітній день продовольства, Всесвітній день анестезії і День Шефа. Також сьогодні День нетворкінгу і день алерголога. В цей день у Лондоні вперше опубліковано відомий роман “Джейн Ейр”, а Іоанн Павло II став Папою Римським. Також 16 жовтня народилися британський поет і прозаїк Оскар Вайльд і зірка культового фільму “Втеча з Шоушенка” Тім Роббінс.

Щороку 16 жовтня відзначають Всесвітній день хліба. Згідно з науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, готувалися з крупи та води й випікалися на розпеченому камінні. Перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. Вже тоді хліб шанували і асоціювали з сонцем (у ранній писемності навіть позначали з ним одним символом – колом із крапкою у центрі).

Всесвітній день продовольства також відзначають 16 жовтня. Його головна мета – підвищення рівня обізнаності населення щодо продовольчої проблеми у світі. За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації (FAO), 821 млн. людей у світі досі страждають від голоду, попри те, що виробляється достатньо продовольства, щоб прогодувати всіх. Водночас 1,9 млрд людей мають надлишкову вагу, з них 672 млн страждають від ожиріння. У цей день проводяться різні благодійні акції, які мають велике значення для полегшення тяжкого становища країн “третього світу”.

Християни відзначають церковне свято 16 жовтня на честь афінського священномученика і філософа Діонісія Ареопагіта. Наші предки вважали, що в цей день варто оберігатися лихого ока і не розповідати нікому про своє щастя, щоб заздрісники його не зруйнували. Крім того, вони вірили, що 16 жовтня вирують осінні лихоманки. Тому сьогоднішня дата особливо небезпечна для людей зі слабким імунітетом і дітей. Щоб захиститися від лихоманок, в кишеню ховали невеликий осиковий кілок.

Для захисту від лихого ока, прокляття і безпліддя наші предки проводили спеціальний обряд. У склянку наливали колодязну воду і клали в неї три гарячих вугілля, додавали ложку солі та кропили цією водою руки та ноги.

День вдалий для будь-яких лікувальних процедур і походу в лазню. Також 16 жовтня є вдалою датою для творчості та рукоділля.

Що не можна робити

  •  не можна різати домашню птицю.
  • невдалий день для великих покупок.
  • не можна робити хірургічні операції
  • краще утриматися від поїздок на машині
  • варто бути обережними з гострими предметами
  • не можна скаржитися на своє життя та сваритися
  • заборонено кричати на старших родичів.

Народні прикмети

  • худоба поводиться неспокійно — до погіршення погоди
  • перший сніг пішов 16 жовтня — зима буде морозною і сонячною
  • низькі темні хмари віщують холод, а можливо, і снігопад
  • горобці перелітають зграйками з місця на місце — чекайте негоди
  • на сосні багато рудих голок – наступного тижня буде багато грибів

Іменини 16 жовтня святкують Денис, Іван, Павло, Петро, Рустика, Феоген, Феодосія, Ядвіга.

Про свята та прикмети 15 жовтня Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору