Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

15 жовтня: яке сьогодні народне свято та які основні події

15 жовтня відзначають свята: Всесвітній день студента, Міжнародний день миття рук, Міжнародний день сільських жінок. У церковному календарі відзначають день пам’яті священномученика Кіпріяна та мучениці Устини.

Інформатор розкаже Вам, які сьогодні народні прикмети і традиції.

Всесвітній день студента

2010 року цю подію було внесено до офіційного переліку ООН. Існує відразу дві версії походження свята. За першою спочатку це був день пам’яті 1200 студентів Празького університету, які загинули під час Другої світової війни. За іншою – свято створили на честь дня народження відомого державного діяча та вченого Авула Марайкайяра, який був президентом Індії від 2002 до 2007 року та підтримував студентство.

Міжнародний день миття рук

Досить цікаве та незвичайне свято, яке було започатковане Генеральною асамблеєю ООН разом з ВООЗ та Дитячим фондом ЮНІСЕФ 2008 року. Головна його мета – привернути увагу дітей та дорослих до важливості миття рук.

Міжнародний день сільських жінок

Подію присвятили всім тим жінкам, праця яких має важливе значення для сільських господарств. Ідею створити таке незвичайне свято вперше озвучили на IV Жіночій конференції ООН, яка проводилася 1995 року у Пекіні.

День пам’яті священномученика Кіпріяна та мучениці Устини

Він був язичником, народився в Антіохії. В ранньому дитинстві його нечестиві батьки віддали сина на служіння язичницьким богам. Після навчання його посвятили в жерці. Коли він повернувся в рідне місто, то його дуже шанували всі язичники. В тому ж місті жила дівчина Устина – християнка. Коли їй запропонував своє серце юнак, вона відмовила, адже хотіла присвятити своє життя Богові. Юнак звернувся до Кіпріяна, щоб за допомогою чарів привернути дівчину до себе. Однак той нічого не зміг зробити. Це настільки вразило жерця, що він увірував в Христа.

Що не можна робити 

  • Не варто зловживати спиртними напоями.
  • Краще не впускати в будинок бездомних тварин і не гладити їх.
  • Хворим людям заборонено виходити з дому.
  • Не залишайте без нагляду дітей.

Народні прикмети і традиції

  • дивилися, який сьогодні день: сильний листопад на швидке похолодання;
  • холодний і дощовий день означає, що зима буде суворою;
  • вітер дме з півночі – буде морозна зима;
  • з берези вже опало все листя – зима прийде рано.

В народі 15 жовтня називали Кіпріянів день. Наші предки починали цього дня сіяти озимі культури. А дівчата збиралися на посиденьки та обговорювали свої секрети.

Іменини:  Андрій, Борис, Георгій, Василь, Іван, Давид, Михайло, Костянтин, Петро, Федір, Степан, Юстина.

Раніше ми розповідали, що ворожа ДРГ вийшла на спостережний пост ВСУ у Криворізькому напрямку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору