Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

21 жовтня – Всесвітній день шампанського: свята, прикмети та заборони дня

21 жовтня відзначають Всесвітній день шампанського, Міжнародний день начос, День базіки. В церковному календарі відзначають день пам’яті преподобної Таїсії.

Інформатор розповість, що не можна робити цього дня.

Всесвітній день шампанського

Шампанське виникило випадково в одному з холодних регіонів Франції. Через зміну погоди в сторону зниження процес бродіння вина перервався. А коли температура підвищилася, бродіння відновилося. Однак цього разу зупинити його не вдалося. Так і виник напій з бульбашками.

Міжнародний день начос

Це свято особливо люблять мешканці США та Мексики. Начос – це мексиканські чіпси, які готуються з кукурудзяної тортильї. Всередину додаються різноманітні добавки: чилі, оливки, сир, чорна квасоля. Історія свята пов’язана з Ігнасіо Анайя, який 1943 року працював в клубі Old Victory Club (П’єдрас Неграс). На той час клуб розташовувався біля військової бази. Жінки військових ввечері вийшли в місто, щоб купити продуктів. Але магазини були зачинені. Ігнасіо запропонував їм взяти кукурудзяні чіпси, зробити до них закуску з розплавленого сиру і подати до вечері. Так і виникла нова страва.

День базіки

Свято святкують в більшій частині країн Європи та Америки. Присвячене воно тим людям, які постійно говорять, як малі діти. Історія свята невідома, але існує думка, що його заснувала одна з таких людей.

День пам’яті преподобної Таїсії

Народилася в кінці III століття в Єгипті. Її матір була жінкою легкої поведінки, а тому з юного віку Таїсія також стала блудницею. Якось розповіді про Таїсію дійшли до старця Пануфрія Великого. Він вдягнувся в світський одяг і пішов навідати жінку, щоб наставити її на шлях істини. Він розповів їй, що Бог завжди бачить всі її гріхи. Таїсія прийшла в глибокий відчай і відразу вирішила стати праведною.

Прикмети:

  • сова голосно кричить сьогодні – до швидкого настання холодів;
  • береза не все листя скинула – зима буде пізньою;
  • у ніч на 21 жовтня зірки тьмяні – погода зіпсується;
  • голуби ховають лапки в пір’я – тепла більше не буде.

Що не можна робити

Слов’яни вірили, що на Пелагею і Трифона молодим дівчатам не можна ходити в ліс. У цей час там лютує лісовик у пошуках легкої здобичі. Він може затягнути до себе в лігво, тому, якщо вже похід в ліс необхідний, вирушайте компанією.

Також сьогодні заборонено байдикувати, ображатися і сваритися. Утримайтеся від будь-яких розмов з незнайомими людьми, не пліткуйте і нікого не обговорюйте.

Що можна робити

Наші предки в цей день опускали на дно річок бочки з засоленими огірками – так вони заготовляли їх на зиму. Під льодом температура води ніколи не опускається нижче нуля, а це гарантія збереження продуктів. В цілому, такий саморобний холодильник працював відмінно, правда, зараз в ньому немає необхідності. Хіба що, заради експерименту.

Іменини: Віктор, Василь, Дмитро, Володимир, Іван, Павло, Микола, Петро, Тетяна, Єлизавета, Марія, Пелагея, Надія.

Раніше ми розповідали, що у Кривому Розі продовжується режим суворої економії електроенергії: що це значить.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору