Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День робітників торгівлі, Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, Міжнародний день дружби: що відзначають 30 липня в Україні та світі

30 липня 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято професійне, дві важливі дати та свято церковне. З останнім пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

В останню неділю липня своє професійне свято відзначають працівники торгівлі України. Торгівля є надзвичайно важливим явищем в житті суспільства. З найдавніших часів вона допомагає людям краще пізнавати світ — достатньо згадати купців, які саме заради торгівлі здійснили чимало далеких подорожей і важливих відкриттів. В сучасному світі торгівля — це вагомий економічний і навіть політичний фактор для будь-якої держави. Не є виключенням і наша країна — її торгівля має давню й багату на події історію, тому українці здавна поважають працю людей, які займаються торговельною діяльністю.

Також 30 липня відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації. За даними Міжнародної організації праці, 21 мільйон людей у всьому світі є жертвами примусової праці. Чоловіки, жінки та діти потрапляють до рук торговців людьми як в своїх країнах, так і за кордоном. При цьому страждають всі країни, будь то країна походження, транзиту або призначення. Рабство як в стародавній, так і сучасній формі – явище не тільки ганебне; це, за словами борця за скасування рабства Джона Уеслі, «огидна сукупність всіх гидот», якій немає місця в нашому світі.

Щороку 30 липня відзначається Міжнародний день дружби. Щирі дружні стосунки завжди засновані  на особистій приязні, симпатії та взаємній повазі, а також на спільних поглядах щодо важливих питань. Неможливо уявити життя без друзів — без підтримки у важку хвилину, розділеної радості, розуміння  та  приємного спілкування.  Але дружба важлива не тільки для окремих людей — в глобальному вимірі вона може об’єднувати цілі спільноти та нації і цим самим сприяти порозумінню між ними. 

 В народі 30 липня називали Маринин день. Цього дня часто йдуть сильні грозові дощі, тому наші предки дуже боялися пожеж, які могли початися через блискавку. Святу Марину вважали покровителькою рибалок. Адже її ім’я перекладається як “морська”.

Що не можна робити

  • У предків було повір’я, що в цей день на небі з’являються зірниці, при цьому немає ні дощу, ні грому. Вважалося, що на них не можна дивитися – можна осліпнути, а на свій будинок накликати пожежі.
  • Традиційно, на православних свято забороняється займатися важкою працею. Наприклад, прибирати або робити ремонт.
  • Основна заборона стосується відносин з дітьми. Вважається, що 30 липня категорично забороняється лаяти або навіть підвищувати голос на дітей. По–перше, такі методи можуть зашкодити психічному здоров’ю дитини, а по–друге, це може образити Святу Марину, яка всіляко оберігає кожну дитину.

Народні прикмети

  • гроза – осінь буде дощовою, а зима з заметілями;
  • в обід парить, а до вечора холоднішає – наступний день буде сонячним;
  • спалахи блискавиць – урожай горіхів буде хорошим;
  • дощ і на небі білі хмари – до зміни погоди.

Іменини святкують: Маргарита, Марина, Лазар, Леонід, Вероніка.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 29 липня та якою буде погода 30 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору