Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День Beatles, День Ніколи Тесли, День племінників та племінниць: що відзначають 10 липня в Україні та світі

10 липня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята цікаві та свято церковне. з ним пов’язані низка прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

10 липня День Бітлз (Beatles). Цю дату відзначають на честь тріумфального повернення британського рок-гурту The Beatles з американського турне в Ліверпуль 10 липня 1964 року, якраз до прем’єри їхнього фільму “Ніч важкого дня”. Цей день вважається однією з віх у їхньому сходженні до слави, і з 2008 року його річницю відзначають як День “Бітлз” у Ліверпулі та Гамбурзі – містах, де гурт заклав основи своєї слави. Інші, приміром, у США вирішили святкувати “День Бітлз” 27 лютого, щоб відзначити красу і світ музики “четвірки” в момент настання нового весняного сезону.

Ходили чутки, що ЮНЕСКО оголосила 16 січня Міжнародним днем “Бітлз”, але через кілька годин це було офіційно спростовано. Однак шанувальники їхньої творчості все ж відзначають цей день. Також 25 червня проводиться Global Day of The Beatles.

Також 10 липня проводиться День племінниць і племінників. Людина, пов’язана кровною спорідненістю. Племінник – це син вашого брата чи сестри, а племінниця – донька вашого брата чи сестри. 

Ви ділите близько 25 відсотків своєї ДНК із біологічною тіткою, дядьком, племінницею або племінником. У них ті самі ролі, що й у дітей у домі, тобто вони виконують доручення, слухаються старших і намагаються, щоб їхні дії створювали добре ім’я сім’ї. У тих випадках, коли племінники і племінниці старші, вони можуть допомогти забезпечити догляд і підтримку деяким членам сім’ї.

Завдяки унікальним взаєминам, які існують між тітками та дядьками, племінниками та племінницями, ви можете зробити багато чого, щоб справити позитивний вплив на життя вашої племінниці або племінника.

10 липня відзначається День Миколи Тесли. Це одна з найсуперечливіших постатей в історії світової науки. Ким його тільки не називають, якими епітетами не нагороджують – від генія до шарлатана, від великого вченого до шизофреніка. Він не гнався за славою, наука цікавила його виключно як наука, а чи не спосіб збагачення. Не дивно, що отримавши за життя близько трьохсот патентів на різні винаходи і заробивши на них близько п’ятнадцяти мільйонів доларів, Тесла помер у злиднях. Кажуть, великий сербський учений випередив свій час не так на роки, але в цілі століття.

У православній церкві 10 липня вшановують пам’ять Самсона Странноприїмця. В народі його називали Самсонів день. Саме в цей період відбувається сінокіс. Раніше селяни намагалися зібрати все сіно до цього дня, тому що на Самсона часто йшли дощі. А ще було заведено запрошувати до своєї домівки мандрівників, давати їм нічліг, частувати. Багаті виходили на вулицю, щоб дати милостиню бідним.

Що не можна робити

  • Не можна вживати нецензурних висловів та намагатись образити друзів та малознайомих людей.
  • Не можна погано думати про оточення та про себе.
  • Не можна займатись важкою фізичною працею та городом.
  • Не можна дивитись у дзеркало до світанку.
  • Не можна їсти багато шкідливих смаколиків.
  • Кричати або сварити когось.
  • Не можна викидати залишки зі столу.
  • Не варто зривати живі квіти.

Народні прикмети

  • Дощ на Самсона – дощі будуть постійно йти аж до самого Бабиного Літа
  • Кучеряві хмари 10 липня пливуть з північної сторони, то це віщує посуху. Якщо хмари пливуть із Заходу, то буде погана погода.
  • Якщо каштани почали жовтіти, то скоро спека послабне;
  • На листі кінського щавлю з’явилися липкі крапельки соку – прикмета того, що через два дні піде дощ.
  • Квіти з ранку не розкрилися – піде дощ;
  • Ясна погода стоїть – буде 7 тижнів така;
  • Бджіл багато літає – до посухи.

Іменини святкують:  Георгій (Юрій, Єгор), Іван, Іоанна (Жанна), Мартин.

Раніше Інформатор писав про погоду на 10 липня та про гороскоп на 10 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору