Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День фермера, Всесвітній день дитячого футболу, Всесвітній день прогулянки: що відзначають 19 червня в Україні та світі

19 червня 2-23 року понеділок. Важливих державних свят  в Україні немає. Є свято професійне, свято спортивне, свято цікаве та свято церковне. З ним пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

Щорічно 19 червня в Україні відзначається День фермера. День присвячений всім працівникам фермерських господарств, які своєю важкою працею годують нашу країну. Під час війни праця фермерів особливо важлива, адже зараз вони рятують нас від голоду. Ризикуючи часом життям, вони навіть під час повітряної тривоги засівають поля, доглядають за домашньою худобою, збирають врожаї, аби на столах українців були необхідні продукти харчування.

Щорічно 19 червня світова спільнота святкує Всесвітній день дитячого футболу. Винуватцями цього свята є найменші поціновувачі цієї спортивної та командної гри. Мета свята – поширювати серед молодого населення планети ідею здорового способу життя, прищеплювати любов до спорту. Також не менш важливими є проблеми, з якими стикаються діти у різних куточках світу. З допомогою цього дня організатори звертають увагу на важливість розв’язання цих проблем.

Ще 19 червня відзначається Міжнародний день прогулянки. Піші прогулянки – це один із найбезпечніших способів підтримувати фізичну форму. Вони приносять користь вашому тілу та мозку. Ходьба – абсолютно безкоштовна. Ризик травм, пов’язаний з ходьбою, невеликий, що робить її доступною для більшості людей, включаючи насамперед людей похилого віку. Перебування на свіжому повітрі підвищує рівень кисню в крові. Це добре позначається не тільки на нашій фізичної діяльності, але і на наших розумових здібностях: поліпшується пам’ять, концентрація уваги збільшується, а мислення більш чітке та продуктивне. 

 У народі 19 червня шанують Ларіона Пропольника. Вважалося, що в цей період пора виривати бур’яни в полі. Селяни вважали, що, якщо вчасно з ними не впоратися, це принесе біди. Також вважалося, що бур’ян можна полоти, тільки коли місяць іде на спад, а на повний місяць така робота марна, оскільки бур’яни незабаром знову виростуть.

Що не можна робити

  • Не можна викидати залишки зі столу. Вважається, що в цей день потрібно віддавати все зайве нужденним.
  • У городі не можна забувати про бур’ян, інакше не виведеться, а врожаю не буде.
  • Також не можна ображатися 19 червня.

Народні прикмети

  • Дує північний вітер – влітку буде багато опадів.
  • Чути крик перепелів – на дощову погоду.
  • Дме вітер в східному напрямку – літо буде дощовим.
  • Жуки літають ввечері – можна розраховувати на хорошу погоду.

Іменини святкують: Віссаріон, Єлисей, Юхим, Іларіон, Іона, Софрон, Сусанна, Фекла, Гервасій, Протас, Ромуальд.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 18 червня та якою буде погода 19 червня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору