Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День Національної гвардії України, Фіолетовий день: що відзначають 26 березня в Україні та світі

26 березня 2023 року неділя. В Україні відзначають дуже важливе державне свято. Крім того, є серйозна медична дата, а також свято церковне та пов’язані із ним прикмети та заборони.

Про них розповість Інформатор.

26 березня в Україні святкують День Національної гвардії України.

Сучасна Національна гвардія України – це особливе військове формування, до складу якого входять внутрішні війська України, добровольці та патріоти, що стали на захист народу і державності України в один з найважчих моментів у новітній історії країни, посягань на її цілісність і суверенітет. Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну Національні гвардійці гідно борються з окупантами на передовій, звільняючі рідну українську землю від ворога. 

Також 26 березня у світі відзначають День хворих на епілепсію. Подія має іншу назву «Фіолетовий день», яку вигадала 2008 року 9-річна дівчинка Кессіді Меган із цим захворюванням. Її ініціативу підтримали в різних країнах світу. Відтоді проводять щорічні заходи, поширюючи інформацію про епілепсію та необхідну першу допомогу людям з цією хворобою. 

Епілепсія вважається дуже поширеним хронічним неврологічним захворюванням людини. Проявляється несподіваними нападами судом. Серед тих, хто страждав на епілепсію були: Олександр Македонський, Юлій Цезар, Олександр Македонський, Нострадамус, Наполеон Бонапарт, Альфред Нобель та Вінсент ван Гог.

А ще 26 березня – день переходу на літній час. Переведення годинника на одну годину в той чи інший бік відбувається двічі на рік. В останню неділю березня час потрібно перевести вперед, а в жовтні – назад. 

Православна церква 26 березня вшановує пам’ять Никифора-сповідника, який жив у кінці першого тисячоліття нашої ери і прославився благочестивим життям і подвигами в ім’я віри. Вважається, що в Нікіфоров день відмінно судак клює, яз, окунь, плотва та щука. Тому завзятим рибалкам краще не сидіти вдома, а відправитися на риболовлю.

До речі, зауважте, якщо гуси хлюпаються у воді, то і кльов буде хорошим. Оскільки зараз піст, то риба стане відмінною пісною стравою. Тому часто у цей час варили юшку.

Цей день краще провести час подалі від лісу, тому що як раз прокидається ведмідь, а його наші предки вважали людиною-перевертнем. Тому багато прикмет були пов’язані саме з цією твариною. Наприклад, іменинників вважали такими ж міцними та сильними, як ведмідь, але і такими ж повільними, навіть хода в них схожа. Такі люди надійно вберігають будинок та домашнє вогнище.

Народні прикмети

  • якщо берези рясно «плачуть соком», то це говорить про холодну погоду влітку та дощі
  • присутність сонячного і сухого дня – про багатий врожай
  • наявність туману – про часті дощі влітку
  • якщо у воді почали хлюпатися гуси – про наближення потепління;
  • ведмідь прокинувся – настала справжня весна,
  • північний вітер і рання гроза – до холодної весни. Якщо під час грози віє вітер південний, весна теплою буде.
  • На Никифора потрібно з повагою ставитися до рослин. Якщо в цей день зрубати дерево, то можна накликати біду.
  • Сни з 25 на 26 березня безпечні, але краще про них нікому не розповідати. Сновидіння, побачені вдень 26 березня, не виповняться.

Іменини святкують: Олександр, Терентій, Микола, Христина, Михайло та Григорій.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 25 березня та 20 березня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору