Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

25 березня – День Служби Безпеки України: цей день в історії

25 березня, відзначають День Служби Безпеки України, Міжнародний день вафель. У церковному календарі відзначають день пам’яті преподобного Феофана Сповідника, в народі відоме як Феофанів день. Також сьогодні – батьківська субота четвертого тижня Великого посту. 

Інформатор розповість які існують традиції і прикмети погоди цього дня.

День Служби Безпеки України

Подію започаткував Леонід Кучма 22 березня 2001 року. Дата святкування обрана на честь затвердження закону про Службу Безпеки України в 1992 році.

Міжнародний день вафель

25 березня гурмани та любителі солодкого в усьому світу відзначають дуже смачне свято, яке називається Міжнародним днем вафель. Відомо, що першими вафлями ласували ще мешканці Стародавньої Греції. З тих часів десерти з «печивом у кліточку» розвивалися, з’являлися нові рецепти. Спокусливо ароматні, надзвичайно смачні та з хрусткою скоринкою вафлі є вишуканим десертом, який полюбляють та випікають в усьому світі. До речі, американці мають власне свято вафель, називається воно Національним днем вафель та відзначається 24 серпня.

День вафель почали відзначати у скандинавських країнах. Люди, що там мешкають, просто обожнюють цей десерт. По-шведськи назва свята звучить як Vaffeldagen. Вона співзвучна з Весняним жіночим днем. Цікаво, що від цього свята до католицького Різдва рівно 9 місяців. Віряни католицької церкви вважають, що саме 25 березня Архангел Гавриїл сповістив Діву Марію, що вона завагітніла та народить Спасителя світу.

Хоча безпосереднього відношення до церковного святкування Вафельний день не має, проте саме в цей день шведські жінки залишали всі свої зимові справи та починали займатися весняними. І одним з них було випікання смачних вафель з глибокими сотами. У 1620 році рецепт вафель потрапив з Голландії до Північної Америки.

День пам’яті преподобного Феофана Сповідника

Народився у Константинополі у знатній візантійській родині, його батько був префектом Егейських островів. Осиротів у ранньому віці, тому за його освітою почав стежити Візантійський імператор Костянтин V Копронім. Незабаром після одруження з аристократичною жінкою, з якою жив у чистоті, став ченцем.

Він заснував монастир біля Кізікуса. За своє життя Феофан побудував три монастирі, в одному з них був навіть ігуменом. 787 року був на II Нікейському соборі, під час якого захищав іконопоклоніння.

Між 810 та 814 роками написав свій основний твір під назвою “Хронографія”, де містилися короткі щорічні описи подій та хронологічні таблиці. Однак в них було повно неточностей.

Що не можна робити цього дня

  • Не можна сидіти без діла, тому не варто лінуватися.
  • Заборонено лихословити, лаятися, сваритися.
  • Триває Великий піст, тому заборонено їсти м’ясні, молочні продукти, яйця.
  • Не можна в’язати та шити.
  • Не рекомендовано стригти чи фарбувати волосся.

Народні прикмети і традиції 

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: по-справжньому весняна погода, значить влітку буде багато дощів;
  • іній на деревах — до дощового червня;
  • густий туман на вулиці — чекайте на хороший урожай конопель, льону та вівса;
  • падає дощ — невдовзі прийде потепління;
  • на річках затримується крига — на тепле літо можете не чекати.

В народі цього дня намагалися “задобрити” птахів, частуючи їх лляним та конопляним насінням. Намагалися 25 березня не лихословити і не сваритися, тому що вважали, що це може принести нещастя у найближчому майбутньому. Також не виносили з будинку сміття, адже вірили, що разом із ним виносили своє щастя.

Іменини: Марія, Олександр, Володимир, Григорій, Дмитро, Іван, Іван, Костянтин, Симеон, Сергій.

Раніше ми розповідали, що у Кривому Розі пройде фестиваль весни. Писали, про гороскоп на 25 березня та у криворізькій колонії одружилися одразу дві пари.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору