Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День Державного герба, День китів та дельфінів: що відзначають 19 лютого в Україні та світі

19 лютого 2023 року, неділя. В Україні відзначають дуже важливе державне свято. Є також дата наукова та свято церковне.

19 лютого українці відзначають День Державного Герба. Малий Герб України має вигляд тризуба золотистого кольору, який розміщений на блакитному фоні. Його затвердили 19 лютого 1992 року.

За словами археологів на території нашої держави вперше було використано зображення тризуба ще IV століття до нашої ери. Від 1918 року, коли була створена УНР, почали говорити про офіційну державну символіку. Тому не дивно, що для герба обрали саме тризуб. Ідею запропонував Михайло Грушевський. 25 лютого 1918 року в Корсуні ухвалили рішення взяти тризуб, оповитий гілками оливкового дерева, за герб УНР. Він символізував бажання нової держави побудувати дружні і міцні відносини з сусідніми країнами.

Також 19 світова спільнота відзначає День захисту китів та дельфінів. Головна мета цього дня полягає в залученні уваги громадськості й світової влади до питань захисту всіх морських ссавців. Згідно з даними Всесвітнього фонду дикої природи і доповіді Зоологічного товариства Лондонської Живої Блакитної планети, кількість морських ссавців, птахів, риб, рептилій та інших тварин, що мешкають у Світовому океані, за цей період скоротилася до 49%. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну на узбережжі Чорного моря зʼявилося набагато більше ніж зазвичай мертвих дельфінів та інших морських ссавців. За приблизними підрахунками  загинуло близько 50 тисяч дельфінів. Вчені стверджують, що причина цього – активність російського військового флоту.

19 лютого в церковному календарі – день пам’яті святителя Фотія. В цей день наші предки обов’язково варили кашу на молоці, яку замовляли на щастя і здоров’я. А самотні люди молилися Богу, щоб якнайшвидше зустріти свою другу половинку. Жінки 19 лютого “вимітали” з дому друзів свого чоловіка, які вже обридли та схиляли його до пияцтва. Для цього, коли неочікуваніі або небажані гості йшли, підмітали підлогу по всій оселі.

Що не можна робити цього дня

  • 19 лютого заборонялося цікавитися у вагітної жінки, яка стать у майбутньої дитини.
  • Брати в руки осколки від розбитого дзеркала.
  • 19 лютого намагалися не кричати та не розмовляти надто голосно.
  • Не можна нічого давати з дому.
    Народні прикмети
  • посилення морозів означає, що весна буде бурхливою;
  • 19 лютого птахи сідають на верхівки дерев, варто чекати потепління;

Іменини святкують: Анатолій, Олександр, Дмитро, Василь, Арсеній, Севастіан, Іван, Максим, Юліан, Марія, Христина, Марта.

Про те, що відзначають 18 лютого Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору