Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Пам’ять мучениці Агафії: свята і події 18 лютого, іменини та народні прикмети

18 лютого вшановують пам’ять святої мучениці Агафії. Вона пережила чимало страждань у часи, коли відбувалося гоніння за християнами. Саме тому її називають мученицею. У цей день 2014 року — в Україні почалося протистояння на Майдані Незалежності в Києві, внаслідок якого впродовж 3-х днів загинуло понад 80 осіб. Також, сьогодні відзначають День батарейки і День Плутона.

Інформатор розповість, чого не можна робити 18 лютого та які прикмети цього дня.

Агафія народилася в Палермо в заможній і дуже відомій родині. З дитинства відрізнялася тим, що вміла бачити хороше і погане в людях. Сповідувала християнство. Тому під час гонінь сенатор-язичник наказав своїм воїнам привести до нього Агафію та намагався залучити її до язичництва незаконним шляхом. Проте дівчина відмовилася.

Про неї часто казали: “Легше пом’якшити камінь і розтопити залізо, ніж переконати цю дівчину”. За те, що не послухала сенатора, Агафію засудили до жорстоких тортур. Вночі, після всіх перенесених мук, до неї прийшов апостол Петро та вилікував всі рани. Коли вранці сенатор побачив, що дівчина вилікувана, то дуже розлютився. Він наказав продовжити тортури.

Того ж дня в місті трапився сильний землетрус. Перелякані мешканці вирішили, що то Бог карає їх за знущання з Агафії. Її повели до темниці і вона там мирно померла. Через рік після її смерті прокинувся вулкан Етна. Налякалися жителі, кинулися до могили Агафії та взяли її одяг з труни, щоб себе захистити. Виверження одразу припинилося. Тому святу мученицю Агафію вважають захисницею від пожеж.

Свята 18 лютого:

День Плутона (1930 року Плутон відкрив Клайд Томбо. Протягом 76 років Плутон вважали дев’ятою планетою, але від 1992 року такий статус небесного тіла почав викликати деякі сумніви).

Всесвітній день дегустації вина (мета Всесвітнього дня дегустації вина – розповісти про значення і користь вина для здоров’я).

День батарейки (батарея – термін 18-го і 19-го століття для ряду конденсаторів або лейденських банок, з’єднаних паралельно, але перша відома батарея виникла 2000 роками раніше, могла виробляти до 2 вольт, однак її використання було невідомо).

День ресторану (ресторани існували завжди. А слово ресторан є французьким і спочатку означало “їжа, яка відновлює”. Найстаріший ресторан у світі знаходиться в Іспанії. Найстарішим американським рестораном, що працює досі, є Бостонський Union Oyster House, заснований у 1826 році).

Народні прикмети

  1. Якщо 18 лютого немає снігу — чекайте посуху влітку.
  2. Якщо вдаряє мороз — літо буде дуже спекотним і спекотним.
  3. Якщо на Гафію тепло, то зима вже закінчилася — скоро прийде весна.
  4. Якщо на вулиці стоїть морозна погода, — літо буде тепле і без дощів.

Що не можна робити в цей день

Не можна багато працювати.

Не варто переїдати і зловживати алкоголем.

Не можна ходити в гості.

Не треба давати і брати гроші в борг.

Сьогодні іменини: Антон, Феодосій, Михайло, Олександра, Василина, Агата.

Раніше ми публікували гороскоп на 18 лютого.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

 

Нагору