Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

7 грудня – Всесвітній день української хустки: народне свято та прикмети погоди

7 грудня, відзначають Всесвітній день української хустки, Міжнародний день цивільної авіації, День місцевого самоврядування в Україні. В церковному календарі – день святої великомучениці Катерини Олександрійської.

Інформатор розповість про прикмети погоди цього дня.

Всесвітній день української хустки

Хустка є невід’ємною частиною української культурної спадщини.

Неофіційне щорічне свято, що відзначається 7 грудня з метою об’єднання жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій. Свято започатковане в Україні в 2019 році.

В рамках відзначення проводяться флешмоби «Зроби фото/відео з хусткою», для дівчат та жінок влаштуються майстер-класи та навчання, як правильно в’язати хустку.

Міжнародний день цивільної авіації

Генеральна Асамблея ООН 6 грудня 1996 року проголосила 7 грудня Міжнародним днем цивільної авіації і настійно закликала уряди, а також відповідні національні, регіональні, міжнародні та міжурядові організації зробити відповідні кроки для його святкування (резолюція 51/33).

Асамблея Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) – спеціалізованої установи Організації Об’єднаних Націй – оголосила цей день в 1992 році з метою привернення уваги до успіхів міжнародної цивільної авіації та їх розширення.

Цей день став відзначатися з 7 грудня 1994 року у зв’язку з п’ятдесятою річницею підписання Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, відповідно до якої і була створена ІКАО.

День місцевого самоврядування в Україні

В Україні 7 грудня відзначається День місцевого самоврядування – це професійне свято всіх, хто працює в сільських, селищних, міських, районних та обласних радах, хто представляє багатотисячний загін народних обранців.

Саме 7 грудня 1990 року Верховною Радою Української РСР був прийнятий Закон «Про місцеві ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування».

День святої великомучениці Катерини Олександрійської

День Катерини у Київській Русі користувався величезною популярністю і народною любов’ю. У цей день українці каталися на санях, влаштовували ярмарки і ворожили на любов.

Великомучениця Катерина вважається покровителькою шлюбу і щасливого сімейного життя. Їй моляться про хорошого нареченого, міцний шлюб і легкі пологи.

Серед незаміжніх дівчат популярно ворожіння в День Катерини на вишневих гілках. 7 грудня у вазу з водою ставили гілки вишні. Якщо на гілці розпустяться квіти або листочки до Різдва, то дівчина в наступному році вийде заміж. Також вважалося, що у кого з подружок гілочка розквітне раніше, та перша піде під вінець.

Молодь на Катерину влаштовувала гонки на санях, а діти грали в сніжки і ліпили сніговиків. Дівчата намагалися покататися в одних санях з коханим.

Що не можна робити 

  1. Хоча свята Катерина вважається покровителькою шлюбу, день невдалий для весілля або вінчання.
  2. Закоханим сьогодні не можна сваритися, інакше відносини зіпсуються.
  3. У це свято не можна займатися рукоділлям: шити, в’язати і вишивати.
  4. Не варто в цей день лагодити предмети і займатися ремонтом.

Прикмети погоди

  • Якщо місяць вночі знаходиться в колі, то скоро буде сильна ожеледь.
  • Якщо до цього дня ще не випав сніг, то наступний рік буде неврожайним.
  • Журавлі вже відлетіли в теплі краї – потеплінь більше не буде.
  • Корови трясуть хвостами – до морозів.
  • Якщо цей день теплий, то друга половина грудня буде морозною.
  • Ясне небо на Катерину віщує морозну і сніжну зиму.

Іменини: Катерина, Олександр, Григорій, Євгеній, Марк, Порфирій, Семен.

Раніше ми розповідали, що у Дніпрі рятують працівника з Кривого Рогу постраждалого внаслідок ракетної атаки по підприємству.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору