Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

22 грудня – День енергетика в Україні: церковне свято та заборони

22 грудня, відзначають День енергетика в Україні, День працівників дипломатичної служби. У церковному календарі – день на честь зачаття святою Анною Богородиці, і ікони Божої Матері “Несподівана Радість”.

Інформатор розповість заборони та прикмети 22 грудня.

День енергетика в Україні

Офіційне свято Дня працівників енергетики відзначається у третій декаді грудня. Символічно, що свято часто співпадає з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна.

В Україні професійне свято День енергетика було затверджено Указом №522/93 Президента України від 12-го листопада 1993-го року та змінами, внесеними відповідно до Указу Президента №282/2001 від 25 квітня 2001 році і щорічно відзначається 22-го грудня.

Професійне свято енергетиків має давні і славні традиції, які добре закріпилися як в чисто професійному середовищі, так і в супутніх галузях, не пов’язаних безпосередньо з підтримкою і розвитком генеруючих потужностей, наприклад, деякі вважають його Днем електромонтажника. Виробництво електроенергії відбувається і на теплових електростанціях (ТЕС), так що свято справедливо можна назвати і Днем теплоенергетика. Це не дивно, адже від злагодженої роботи наших енергетиків залежить не тільки все виробництво і вся промисловість, але і наша економіка в цілому.

День працівників дипломатичної служби України

2 грудня в Україні щорічно відзначається День працівників дипломатичної служби, встановлений Указом Президента від 21.11.05 № 1639/2005. (Цього дня в 1917 році Урядом Української Народної Республіки був створений Генеральний секретаріат міжнародних справ).

Зовнішньополітична служба України має давні традиції, засновані, перш за все, на дипломатичному досвіді Київської Русі, яка підтримувала активні відносини з Візантією, Святим Престолом, Німецькою імперією, Польщею, Угорщиною, Францією, скандинавськими державами.

Створення і становлення Міністерства закордонних справ України як повноцінної державної структури пов’язане зі створенням в 1917 році Української Народної Республіки.
22 грудня 1917 року на засіданні Уряду УНР був схвалений «Законопроект про створення Генерального секретаріату міжнародних справ».

З приходом до влади 28 квітня 1918 року гетьмана Української держави Павла Скоропадського український уряд продовжив розбудову національної зовнішньополітичної служби. Із створенням Другого республіканського уряду (Директорії), сформованого в грудні 1918 року, дипломатичні контакти попередніх українських урядів були значною мірою збережені і розширені.

1 лютого 1944 року сесія Верховної Ради СРСР прийняла Закон «Про надання союзним республікам повноважень у галузі зовнішніх відносин та про перетворення у зв’язку з цим Народного Комісаріату Закордонних Справ із загальносоюзного в союзно-республіканський народний комісаріат». Цим актом після двадцятирічної перерви були формально поновлені права союзних республік у сфері зовнішньополітичної діяльності.

Новий історичний етап у розвитку української дипломатії розпочався 16 липня 1990 року, коли Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України.

Після прийняття Акту про незалежність України 24 серпня 1991 року перед Міністерством закордонних справ постали нові завдання, пов’язані з визнанням України міжнародним співтовариством, встановленням дипломатичних відносин, створенням ефективної мережі власних дипломатичних і консульських представництв, перебудовою повноцінних двосторонніх відносин із зарубіжними країнами, придбанням членства і ствердженням у провідних міжнародних організаціях.

День святої Анни Богородиці

На день Анни зазвичай випадає день зимового сонцестояння – найдовша ніч у році. З 22 грудня в давні часи наступали найважчі, темні і холодні зимові дні.

Наші предки на день Анни обов’язково постилися, оскільки ще триває Різдвяний піст. Постили навіть вагітні, яким дозволено не дотримуватися посту. Наші предки уявляли, що в день зимового сонцестояння сонце вмирає і народжується заново. Наслідуючи його, в цю дату гасили вогонь в печі і заново розпалювали.

Праведній Анні молилися про лікування безпліддя і поповнення в родині. Також у неї просили спокутування гріхів і позбавлення від душевних страждань.

Бджолярі відзначали своє свято 22 грудня. Вони читали спеціальні слова біля вуликів, щоб бджоли робили більше меду. Вдень торгували медом на ринку.

Що не можна робити 

  1. У цей день обов’язково потрібно дотримати піст. Не можна їсти м’ясо, яйця і молочні продукти, а також пити алкоголь.
  2. У цей день не можна виконувати роботу по дому і займатися важкою фізичною працею.
  3. Без великої потреби сьогодні не можна виходити з дому і ходити в ліс, оскільки там можуть бути агресивні дикі звірі.
  4. Не можна стригти нігті і волосся в цей день, в тому числі і дітям.

Прикмети погоди 

  • Якщо весь день йде сніг, то січень буде сніжним.
  • Дощ в цей день віщує тепло і відсутність снігу на Новий рік.
  • Синички співають – до поліпшення погоди.
  • Якщо біля дерев утворилися високі снігові горби, то наступний рік буде врожайним.
  • Світлий і сонячний день віщує мороз на Новий рік.

Раніше ми розповідали, що у Кривому Розі почали діяти графіки відключення світла: як перевірити свою адресу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору