Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День весняного рівнодення, Всесвітній день Землі: що відзначають 20 березня в Україні та світі

Хоча 20 березня в Україні не відзначають державних свят, він є дуже важливим у житті усього людства, адже пов’язаний із самою природою. Є й свято цікаве та свято церковне.

Про них розповість Інформатор.

Поперше, 20 березня – це День весняного рівнодення.У 2023 році він настає у понеділок, о 23:24 за київським часом. Сонце зійде точно на сході і зайде точно на заході, рівно 12 годин воно буде перебувати над горизонтом і 12 годин – під горизонтом. Світловий день з цього момент почне збільшуватися, а ніч – зменшуватися. Наступає астрономічна весна.

В народі цей день називають Сонцеворот або Вербоносиця. Вважалося, що з цього часу починається оновлення в природі: повністю тане сніг, набухають бруньки, птахи повертаються з півдня, гримить перший весняний грім. Тому традиційно в цей день пекли булочки або печиво у формі птахів-жайворонків. “Пташками” пригощали дітей, ті вибігали на вулицю і “запускали” їх в небо: якщо виходило підкинути “пташку” і зловити – це добрий знак. Також в булочки перед випічкою ховали різні дрібниці – ягідку, нитку, цибулину. По тому, що кому попадеться, визначали його подальшу долю. Дівчата в день весняного рівнодення співали пісні-веснянки, а чоловіки розпалювали багаття – через них стрибали самі й водили худобу, щоб не хворіти. 

У день весняного рівнодення 20 березня також відзначають Міжнародний день щастя. Численні науки доклали руку до вивчення питання “Що ж таке щастя?” Це і філософія, і етика, і психологія, і історія, і навіть медицина. Скільки віршів і пісень було написано цьому загадковому відчуттю!

Але чіткого формулювання щастя немає й досі, адже кожен розуміє його по-своєму, і кожен по-своєму правий. Головне, щоб щастя і надалі залишалося невичерпним джерелом для гармонії, натхнення, творчості і сприятливого розвитку людей.

20 березня у світі відзначають День Землі. У зверненні ООН говориться: «День Землі – це спеціальний час, який призначений, щоб привернути увагу всіх людей до усвідомлення планети Земля як їх спільного дому, відчути нашу всеземну спільність і взаємну залежність один від одного».

20 березня у народні відзначали Павла Крапельника. 

Що не можна робити

  • Не можна в цей день думати про погане і концентруватися на негативі, інакше запрограмуєте на це своє майбутнє.
  • Не можна з’ясовувати стосунки, починати конфлікти, це призведе до руйнування відносин. Емоції гніву і агресія призведе до появи енергії руйнування в життя, тому їх слід уникати.
  • У цей день не можна забувати про минуле і про предків – краще в свято веселитися, зустрічати оновлення природи, ходити в гості і дарувати іншим позитивний настрій.

Народні прикмети

  • До ночі холоднішає – чекай заморозків.
  • Горизонт синього кольору – до швидкого тепла.
  • Бурульки на дахах висять довгі, значить, буде хороший льон.
  • Лід тримається, а вода тане, значить, рік буде неврожайним.
  • Побачити зяблика – до холоду, а жайворонка – до тепла.
  • Сон, який приснився в цей день, обов’язково збудеться через три роки.

Іменин святкують:  Еміль, Павло, Ніл, Микола, Нестор, Лаврентій, Омелян, Євген, Василь, Оксана, Надія, Мотрона, Марія, Ксенія, Катаріна, Катерина, Євдокія, Антоніна, Ганна.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають в Україні та світі 19 березня та 18 березня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору