Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний день справедливості, День емодзі, день “Обійми своїх дітей”: що відзначають 17 липня в Україні та світі

17 липня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є важлива міжнародна дата, два цікавих свята та свято церковне. З ним пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

17 липня світ відзначає День міжнародного кримінального правосуддя або День справедливості. Свято встановлено на честь прийняття в цей день у 1998 році Римського статуту — договору, який ліг в основу створення Міжнародного кримінального суду. Він має переслідувати осіб, відповідальних за геноцид, злочини проти людяності й воєнні злочини. День міжнародного правосуддя має за мету привернення уваги суспільства до вагомої ролі дотримання принципів міжнародного гуманітарного права, залучення до покращення правосуддя на міжнародному рівні.

17 липня світ відзначає таке цікаве свято, як День емодзі. Емодзі, вони ж емоджі (наголос на «о») це стиль іконок на зразок смайликів, що з’явилися в Японії і отримали популярність в соціальних мережах по всьому світу. Зараз емодзі поділяються на різні види: мімічні, загальні предмети, типи професій, їжі тощо. Появу всіх нових емоджі схвалює організація Unicode, яка контролює їхні стандарти та параметри. Щоразу, коли додаються нові смайлики, вони проходять через UC, а потім переводяться на символи, які ви бачите на своєму пристрої.

У третій понеділок липня відзначається таке добре та миле свято, як День “Обійми свою дитину”. Обійми — це невербальна форма спілкування, яка здатна замінити багато слів. Таким чином ми можемо підбадьорити, заспокоїти, виразити вдячність, співчуття, любов, небайдужість та ще безліч почуттів. Особливою є роль обіймів в дитячому віці. Психологи стверджують, що вони сприяють гармонійному розвитку особистості та навіть захищають від хвороб. На жаль, не всіх батьки часто обіймали в дитинстві,  і зазвичай не через нестачу любові, а через постійну зайнятість та буденні проблеми. Психологи вважають, що слід обіймати свою дитину кілька разів на день. Психологи вважають, що чотири обійми на день необхідні кожному просто для виживання, для гарного самопочуття потрібно не менше восьми, а для того, щоб дитина розвивалася інтелектуально — дванадцять разів! І, між іншим — не тільки малечі, а й дорослому.

За церковним календарем 17 липня віряни відзначають день святого Андрія. У цей день відбувається вшанування пам’яті одразу трьох святих Андріїв: проповідника Андрія Крітського, іконописця Андрія Рубльова та князя Андрія Боголюбського. Цього дня наливалося вівсяне колосся, тому цей день й прозвали в народі Андрієм Наливою. Вважали, що “Андріївський” дощик сприяє гарному врожаю. Тож на Андрія Наливу люди проводили обряди закликання дощу, а також косили траву на сіно, прибирали озимі культури. Ще на Наливу заведено готувати вівсяну кашу з маслом, вівсяний кисіль.

Що не можна робити

  • залишати без нагляду малих дітей;
  • здійснювати великі покупки;
  • починати нову справу;
  • брати гроші в борг і позичати;
  • лаятися і лихословити;
  • ремонтувати взуття.

Народні прикмети

  • На деревах з’явилися жовте листя – буде рання осінь.
  • Яка погода на Андрія – такою вона буде і на Калинника (11 серпня).
  • Багато ос – взимку буде холодно.
  • Якщо овес росте погано, то варто очікувати небагатого врожаю.

Іменини святкують:  Олександра, Олексій, Анастасія, Андрій, Євтимій, Марія, Марфа, Микола, Ольга, Татіана, Феодор, Феодот.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 16 липня та про гороскоп на 17 липня.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору