Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День ухвалення Декларації про суверенітет, День металурга, День бухгалтера, Всесвітній день змій: що відзначають 16 липня в Україні та світі

16 липня 2023 року неділя. В Україні відзначають важливу державну дату, два професійних свята, одне цікаве та свято церковне. І з ним пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

16 липня 1990 року Верховною Радою була ухвалена Декларація про суверенітет України. У документі наголошувалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як “верховенство, самостійність, повноту та неподільність влади республіки в межах її території, незалежність та рівноправність у зовнішніх відносинах”, а також було положення про громадянство, економічну самостійність України, намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а в разі необхідності запровадити власну валюту тощо.

Декларація визнавала самостійність республіки у розв’язанні питань науки, освіти, культурного та духовного розвитку української нації.

Щорічно в третю неділю липня Україна відзначає День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості. Професія металургів і гірників одна з найважчих. Вона вимагає міцного гарту, великих знань і досвіду. Кожна робоча зміна – це бризки розпеченого металу, вогонь, шлак, шум. Саме тому важливо підтримати працівників даної промисловості в їх нелегкій справі.

Для Кривого Рогу це свято має особливе значення. Адже більша частина криворіжців працюють саме на гірничовидобувних підприємствах та “АрселорМіттал Кривий Ріг”. І навіть під час війни місто продовжує видобувати Перемогу для України.

Ще одне професійне свято, яке святкують 17 липня – це День бухгалтера. Бухгалтерська справа досить рутинне заняття, потребує надзвичайної уваги та терпіння. Робота з фінансовими документами та ведення бухгалтерії віднімає колосальну кількість сил і часу. Отримані дані життєво необхідні для прийняття рішень. На скільки ці рішення будуть вірними, на стільки суб’єкт, що господарює, буде почувати себе впевнено і спокійно не тільки сьогодні, а й в найближчій перспективі, на стільки його діяльність буде успішною і приносити користь, йому, його співробітникам і його клієнтам і не тільки з простої фінансової точки зору, але і з соціальної. У цей день важливо нагадати про важливість професій бухгалтерів та аудиторів. Це стосується не тільки професіоналів, а й студентів, які лише мають намір освоїти тонкощі цієї нелегкої роботи.

Щорічно 16 липня відзначається Міжнародний день змії. В Україні налічується 11 видів змій. З них лише 3 види є отруйними – гадюка степова, гадюка звичайна та гадюка Микільського. Вони занесені до Червоної книги України. Також охороняються усі види полозів та мідянка.

Змії є природним регулятором чисельності багатьох гризунів, які, у свою чергу, можуть бути, як просто шкідниками сільськогосподарських культур, припасів, так і розносити захворювання. Отрута змій використовується в медицині у складі болезаспокійливих засобів і протизапальних препаратів.

Вчені закликають людей навчитися жити поряд із цими істотами, ареал проживання яких дуже широкий і виключає хіба що Антарктиду та низку острівних держав.

За церковним календарем 16 липня віряни святкують Мокія і Марка, у народі свято називається як Маків день. Цього дня люди сіяли мак. Цю рослину вважали корисною та додавали у їжу, а також готували ліки.

Маком наповнювали взуття нареченим, вважаючи, що це може захистити від відьом і чаклунів. Вважали, що доки відьма не порахує усі зерна, їй не вдасться нашкодити нареченим.

Також макові зернятка змішували з кормом для курей, сподіваючись, що так вони будуть ліпше нестися

В цілому, цей день вважали нещасливим, а тому, 16 липня намагалися не братися за нові справи.

Що не можна робити

  • Їсти м’ясо і молочні продукти.
  • Працювати по господарству.
  • Вирушати в поїздки.
  • Злитися, дратуватися, лаятися і сумувати.
  • Не варто ображати й ображатися на рідних і близьких через дрібниці;
  • Сьогодні не варто бути байдужими до нужденних;
  • 16 липня не варто брати нічого у борг, аби не провести ціле літо у злиднях.

Народні прикмети

  • Мошки та комарі в’ються колами – прикмета того, що в найближчі сім днів встановиться гарна погода
  • Павук виходить з гнізда і тче нову довгу павутину — на гарну погоду
  • Комарі літають роєм – на гарну погоду

Іменини святкують: Олександр, Анатолій, Василь, Іван, Костянтин, Марк, Никодим, Філіп.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 15 липня та про гороскоп на 16 липня.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору