Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Думати про своє здоров’я до отримання повістки: поради тим, хто проходить ВЛК

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Іноді так стається, що саме отримавши повістку у військкомат, призовник згадує про свій гастрит, варикозне розширення вен та інші хвороби, які, на його погляд, не дають йому можливості служити в армії. Чи візьме це до уваги ВЛК? 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, якщо ви знаєте про недоліки свого здоров’я, краще про це потурбуватися заздалегідь, а не затягувати до військкомату.

Українець Володимир Голубничий уже двічі пройшов медкомісію при ТЦК. Тож вирішив поділитися життєвим досвідом з тими, для кого це актуально.

Пройти повне медичне обстеження треба до походу у військкомат

1. Якщо хтось думає, що Медична комісія при Центрах комплектації направлена на те, щоб виявити всі хвороби у майбутнього призовника – то я таку особу розчарую. Може для когось це буде дивина, але функціонал – трохи інший, я би сказав діаметрально різний. Тому я б радив пройти повне медичне обстеження ДО. Я, наприклад, для цього весною 2022 два тижні пролежав в інституті Геронтології і перевірив ВЕСЬ свій організм. І відповідно розумів свої ризики по здоров’ю і свої спроможності в частині реалізації ймовірних завдань.

Потурбуватися про своє здоров’я варто заздалегідь

2. Якщо бугай/дрищ – (необхідне підкреслити) роками не звертав увагу на своє здоров’я, і сподівається , що по результатам медкомісії його направлять на примусове лікування – то я знов таку безпечну особу розчарую. Відповідно, якщо ви розумієте, що Вас можуть призвати/викликати – то краще пройти всі операції ДО, поставити зуби за які думали і пройти необхідні курси лікування До. Вирватися на лікування хвороби, про яку Ви знали, але забили, буде майже не можливо. Якщо за півтора року повномасштабного вторгнення у Вас не знайшлося для цього часу, значить хвороба не така вже важлива для Вас.

ТЦК не приймає довідки приватних клінік

3. Якщо хтось думає, що принесе результати «платних клінік» з яких начебто випливає «непридатність», то я розчарую. Медкомісія не приймає результати недержавних медзакладів (розглядає, але вимагає підтвердження). Наприклад – для хірургії потрібне буде висновок Інституту Травматології, або з Діагностичного Центру на Кондратюка. По очах – Діагностичний на Кондратюка, Центр мікрохірургії Ока, тощо. Сам бачив картину, як одна мамаша з висновками невідомих комерційних установ з її слів вартістю 20 тисяч, вимагала, щоб лікарі не дивлячись пацієнта написали документ з необхідними їй висновками… Наївна. Це вона ще не знає табличні дані для придатності до служби.

Медкомісія у лікарні – це як

4. В рамках проходження комісії вам буде надано спочатку кілька днів, але реально це може бути і два і чотири тижні, за які ви повинні оббігати всіх лікарів і принести результати і підійти до «військкома». Якщо хтось думає, що вам як майбутньому мобілізованому чи просто людині, яка прийшла від РК (ВК) будуть надані якісь переваги, то я вас засмучу. Тези «Все для перемоги» повага до військових» легко розбиваються в чергах у медичних закладах. Не дивуйтеся, що медсестри будуть у вас питати, чому ви прийшли сюди, а не в інше медичне відділення. (нікому не подобається, коли задаються питання чи висловлюються претензії щодо їх роботи). Не дивуйтеся, що вас попри надані Вам 4 дні не будуть пропускати поза чергою пенсіонери. Не дивуйтеся, що якщо ви прийшли на 8 годин до лікарні , то аналізи ви зможете здати о 9.30. Просто пенсіонери приходять на 7.00 займають чергу і ви перед собою будете бачити «вічні 20 осіб», які підходять і підходять. Для того, щоб здати аналізи на кров за 1 годину 30 хвилин, а не більше, я спочатку зайшов із лекцією до заввіділу, а потім до Головного лікаря. ви знаєте спрацювало.
Не дивуйтеся, що сімейний лікар вас може не прийняти, бо ви прийшли без запису. Не дивуйтеся, що ваші аналізи можуть загубитися. Не дивуйтеся, що ваші аналізи видаються особисто в руки, і вам прийдеться їхати за ними вдруге. Раджу не орієнтуватися на фразу «будуть сьогодні о 16.00», а приходити на наступний ранок. Не дивуйтеся, що не зважаючи фразу в регістратурі – «підійдіть і попросіть, щоб Вас пропустили» за годину Ви не пройдете пенсіонерів. Бо їм треба. І вони по запису. Відповідно порада – не стидайтеся в разі чого йти до головлікарів, або до заввіділень. Реально зменшує час очікування.

Ви будете визнані придатним до військової служби

5. Якщо хтось думає, що система, що реалізувала в натурі «каральну медицину» і задала параметри для визначення «годен/не годен» брати участь у захопленні сусідніх територій і яка система із незначними змінами перейшла у спадок нашій державі орієнтована на відбір ЛИШЕ повноцінно здорових до ДШБ військ, то я вас засмучу. Не залежно від наданих експертних висновків, звітів лікарів, наявних у вас хвороб – скоріш за все ви будете визнані придатним до військової служби. Відповідно я би радив ВЖЕ зараз отримувати військову спеціальність, яка відповідає вашим характеристикам здоров’я. Не зважаючи на суспільну думку, можу сказати з власного досвіду що в ТЦК прислухаються до побажань і можливостей. На сьогодні є потреба майже по всім спеціальностям. Тому раджу думати за свою долю заздалегідь.

Не губіть висновки комісії

6. Ще важливе для економії вашого часу. Звіти лікарів приймаються, якщо мають живу печатку лікаря і медичного закладу. Враховуючи, що є випадки, коли результати медкомісії піврічної давнини губляться у теренах документів в центрі комплектації, то я раджу робити відразу ДВІ повноцінні копії звітів (один для вас один для Медкомісії). Також раджу робити копії ВСІХ результатів обстежень.

Висновок медкомісії дійсний 6 місяців

7. Медкомісія проходиться раз на пів року. Будьте морально готові витрачати пару тижнів свого часу на оновлення своїх даних.

Раніше інформатор писав про те, хто має право служити за місцем проживання та про те, що робити, якщо мобілізованого відправляють на фронт без підготовки.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору