Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День українських миротворців: народне свято, традиції та що не можна робити 15 липня

15 липня, відзначають День українських миротворців, Всесвітній день навичок молоді. В православній церкві відзначають Покладення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні, а також пам’ять Святого Фотія, митрополита Київського. У народі відоме свято під назвами Берегиня, День Фотія.

Які існують традиції та заборони дня, – розповість Інформатор.

День українських миротворців

У травні 2013 року Верховна Рада України своєю постановою визначила 15 липня Днем українських миротворців. Мета дня – вшанування мужності, зразкового виконання службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та забезпечення збереження пам’яті миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.

Всесвітній день навичок молоді

За даними Міжнародної організації праці, молоді люди мають приблизно втричі більше шансів стати безробітними, ніж дорослі. Один із п’яти молодих людей, або 125 мільйонів, працюють, але живуть у крайній бідності.

Розвиток навичок є основним засобом дати молодим людям можливість зробити плавний перехід до роботи. У грудні 2014 року Генеральна асамблея Організації об’єднаних націй оголосила 15 липня Всесвітнім днем навичок молоді. Мета цього дня – домогтися більш високих соціально–економічних умов для сучасної молоді як засіб вирішення проблем безробіття і зайнятості.

Берегиня

Берегиня – слов’янське божество жіночності і материнства. У деяких місцях берегинями вважали духів, подібних до русалок, в яких перетворюються нехрещені діти і утоплениці. В інших місцевостях берегинею називали жінку, яка лякає своїх подруг, або займається обжинками.

У Наддніпрянщині вибирали найпрацьовитішу дівчину і одягали її в Берегиню. Юнаки несли її на руках по селу. В обов’язки берегині входило просити зарплату у пана. З приходом в Київську Русь християнства українці як покровительку жінок і матерів стали шанувати Богородицю.

Свято 15 липня здавна вважається вдалим для риболовлі. Рибалки в цей день завжди мають хороший улов. А ось купатися в це народне свято не варто, оскільки вода стає небезпечною і вируючою, а русалки можуть затягнути купальника під воду.

Також ця дата вважається в цілому вдалою для всіх дівчат і жінок. У них 15 липня виповнюється все задумане.

Також дата 15 липня вважається небезпечною через лихоманки, які, за повір’ями, в цей день розлітаються по світу, через що люди частіше хворіють. У алергіків в цей період з’являються алергії на пилок польових квітів, амброзії і зернових культур.

Наші предки 15 липня, як і в інші дні місяця, працювали на городі і підгортали картоплю, а також збирали урожай фруктів і ягід, і робили заготовки на зиму. Власники худоби випасали тварин і додавали їм в корм рідкісні і корисні для них квіти, такі як люпин і люцерну.

Народжені 15 липня люди часто бачать віщі сни і добре розгадують таємні послання. У них хороша інтуїція і розвинена творча уява. Вони не прощають образи і чужі помилки, і не вірять, що люди можуть помінятися. Також народжені 15 липня стають люблячими і турботливими батьками.

Що не можна робити

У цей день не можна купатися в природних водоймах, оскільки підвищується ризик утоплення.

Також 15 липня небажано працювати в полі, шити і вишивати, обробляти льон. Але і лінуватися і відкладати роботу по дому в цей день теж не можна, інакше у всіх справах чекатиме невдача.

Невдалий день для великих покупок, переїзду і зміни роботи.

За давніми прикметами жінкам до 15 липня не можна їсти ягоди.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на деревах вже з’явилося жовте листя, то в цьому році буде рання осінь і ранній листопад.
  • Західний вітер дме – до дощу.
  • З’явилася багато крилатих мурах – до зливи.
  • Якщо на калині дуже багато ягід вродило, то зима в цьому році буде суворою.
  • Багато роси вранці на траві – дощу не буде.
  • Вранці туман над водою стелиться – до гарної погоди.
  • Асфальт після дощу швидко підсох – до затяжної негоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Фотій, Генріх, Арсеній та Марія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків Зодіаку. Писали, що в Україні змінили дати трьох свят та про фільми, які показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору