Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День військово-морських сил України, Міжнародний день спортивного журналіста, Міжнародний день собак: що відзначають 2 липня в Україні та світі

2 липня 2023 року неділя. В Україні відзначають важливе державне свято, три професійних свята, свята незвичне та церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон. 

Про них розповість Інформатор.

У першу неділю липня в Україні відзначають День Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Це професійне свято військовослужбовців і працівників Військово-Морських Сил Збройних Сил України. З 2015 року відзначається в першу неділю липня.

Військово-Морські Сили Збройних Сил України призначені для стримування або відсічі у взаємодії з іншими видами Збройних Сил, іншими військовими формуваннями та правоохоронними органами збройної агресії проти України з моря та на приморських напрямках.

В умовах повномасштабного вторгнення рф в Україну боєздатні Військово-Морські Сили є одним з найголовніших складників обороноздатності та безпеки нашої держави. Саме вони є вартовими морського напрямку нашої держави, які мужньо протидіють російській агресії в акваторії Чорного та Азовського морів. У лютому 2022 року, коли РФ розпочала повномасштабну війну, ВМС України не дали можливості висадитися російському десанту в Чорноморській оперативній зоні країни.

Щороку 2 липня своє професійне свято відзначають ті, хто дарує уболівальникам можливість стежити за успіхами улюблених спортсменів, радіти їхнім перемогам та співпереживати невдачам. День спортивного журналіста – справжнє свято для професіоналів своєї справи. Спортивна журналістика висвітлює новини спорту і фізичної культури, а також події суспільного життя, пов’язані зі спортом і фізкультурою.

У цей день національні асоціації спортивних журналістів і AIPS проводять урочисті засідання, де нагороджуються кращі представники засобів масової інформації в області спорту, а ряд видань проводять спеціальні спортивні заходи.

Також 2 липня своє професійне свято відзначають працівники податкової служби. Питання утворення податкової системи з чіткою організацією повстало відразу після здобуття Україною незалежності. Закон про державну податкову службу було ухвалено 4 листопада 1990 року.

У світі 2 липня відзначають Міжнародний день собак. Люди й собаки існують разом тисячі років, а деякі вчені вважають, що саме одомашнювання цих тварин дозволило людству вижити й розвинутися до сучасного стану. В багатьох культурах давнього світу собак вважали вірними друзями, мисливцями, охоронцями і навіть членами родини, а  прикладів бездоганної собачої вірності в історії чи не більше, ніж людської. Сучасний світ стрімко змінюється, але це не стосується ставлення до собак — вони залишаються нашими улюбленцями. Це свято із соціальним підґрунтям, щоб нагадати: кожний песик потребує теплої домівки і люблячого господаря.

2 липня — православні вшановують пам’ять апостола Юди. Вважалося, що 2 липня стоїть найспекотніша погода. З цього часу починалося дозрівання хлібів і активна стадія заготовлення сіна для худоби. Також 2 липня бджоли починали запасати мед.

Що не можна робити

  • Не варто турбувати бджіл без причини. Не давайте нікому мед, є прикмета – вам доведеться самому просити його в борг.
  • Сумувати і злитися. Це не той день, який можна витратити на негативні емоції.
  • Брати і давати в борг. А якщо у тебе є якісь борги, то краще віддати їх до цього дня, інакше тебе переслідуватимуть проблеми з грошима цілий рік.

Народні прикмети

  • Бджоли купчасто до своїх вуликів летять – до дощу, на стінках вуликів сидять – до спеки, стають злішими, частіше жалять – до посухи.
  • Ввечері з’явилася веселка – на хорошу погоду.
  • При сході сонця білуваті хмари над водою швидко зникають – до ясного дня.
  • Якщо купчасті хмари пролилися дощем в першій половині дня, то слід чекати негоди. А ось дощик, що почався в другій половині дня, швидко закінчиться.
  • Якщо до вечора купчасті хмари зникли, то погода буде ясна, без опадів.

Іменини святкують: Варлаам, Іван, Марія.

Раніше Інформатор писав про погоду на 2 липня та про гороскоп на 2 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору