Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День фінансового працівника України, Міжнародний день турботи про себе, День народження розчинної кави: що відзначають 24 липня в Україні та світі

24 липня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято професійне, свята цікаві та свято церковне. З останнім пов’язані низка заборон та народних прикмет.

Про них розповість Інформатор.

24 липня своє професійне свято відзначають українські фінансисти. Свято встановлене в день шанування церквою княгині Ольги, яка першою на Русі впорядкувала збір данини і ввела обов’язкові податки.

Фінансові працівники відіграють важливу роль в економіці країни. Вони забезпечують стабільність фінансової системи, контролюють рух коштів, здійснюють планування бюджету та забезпечують його виконання.

Щороку 24 липня світ відзначає Міжнародний день турботи про себе. Його мета – ще раз нагадати людям, що залишатися в здоровому тілі та твердій пам’яті можна лише за умови здорового способу життя.

 Турбота про себе не завжди виглядає так привабливо, як здається. Нерідко це означає робити дуже неприємні речі – потіти на тренуванні, або сказати токсичному другові, що ви більше не хочете з ним спілкуватися, або знайти другу роботу, або зуміти прийняти себе справжню, а не брати на себе з останніх сил непосильну ношу з прагнення відповідати ідеалу.

24 липня щорічно відзначають день народження одного з найпопулярніших гарячих напоїв розчинної кави. Саме 24 липня 1938 року на ринку з’явилася перша популярна марка розчинного напою – «Nescafe». Така кава стала обов’язковою в раціоні американських солдатів під час Другої світової війни. Після її завершення вона спочатку поширилася по всій території США, а потім завоювала популярність у всьому світі. За приблизними оцінками, щодня на планеті випивають 2,25 мільярда чашок кави, і велику частку серед цієї величезної кількості займає саме розчинна кава. Сьогодні кожен, хто небайдужий до кави, може привітати іменинницю.

Розчинна кава – це напій із зерен кавового дерева, які за допомогою різних технологічних процесів перетворюються в водорозчинний порошок або гранули. Після додавання гарячої води виходить напій, близький за смаком до натуральної кави.

24 липня православні християни відзначають День святої рівноапостольної Ольги.  Вона народилася близько 920 року і була першим в Київській Русі політиком, який прийняв християнство. А вже при правлінні її онука Володимира була хрещена вся Русь. Свята Ольга вважається покровителькою матерів синів і вдів. Останні їй моляться про втіху, а молоді дівчата просять вдалого заміжжя.

У цей період часто йшли дощі, які псували сіно, що сушилося, тому й прозвали в народі княгиню Ольгу “сіногнійкою”. Селяни молилися святій, просили її послати хорошу погоду, щоб встигнути заготовити сіно і закінчити жниву. Просити святу з поганими намірами було суворо заборонено. Крім того, любителі рибалки молилися Ользі про вдалий улов.

Що не можна робити

  • прати – після цього можуть хворіти руки;
  • планувати весілля – шлюб в такому випадку може бути недовгим;
  • сваритися з рідними – буде складно помиритися;
  • брати в борг – може недобре обернутися для сімейного бюджету.

Народні прикмети

  • грім гримить на Ольгу, то на наступний день риба добре клювати буде;
  • гучний грім – до тривалої зливи, глухий – до Тихого дощу;
  • павук сидить посеред павутини – до дощу;
  • багато роси в городі – до неврожаю огірків і помідорів;
  • спекотний сонячний день – до хорошого врожаю зернових.

Іменини святкують: Аркадій, Євфримія, Олена, Христина, Ольга.

Раніше Інформатор писав про погоду на 24 липня та про гороскоп на 24 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору