Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Батькам заборонять продавати майно малолітньої дитини: зміни у законодавстві

Ситуації, коли батьки чи опікуни дитини продають житло, у якому частка належить неповнолітній дитині в Україні не рідкість. Інколи від цього страждає малюк, якого недбалі дорослі залишають без даху над головою у майбутньому. Особливо це стосується дітей-сиріт

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, опубліковано закон щодо захисту права власності на майно, яке належить дітям (або особам, які знаходяться під опікою). Нові правила в Україні набудуть чинності вже з 5 жовтня 2022 року. Експерти пояснили, що саме зміниться для громадян. Зокрема, закон направлений на захист майна дітей від можливих протиправних дій батьків чи опікунів.

Як передає “Судово-юридична газета”, відповідно до нового закону батьки та опікуни не мають права без дозволу органу опіки відмовлятися від прав на майно малолітньої дитини. Також вони без окремого дозволу не можуть видавати письмові зобов’язання від імені малолітньої дитини.

Пояснюється, що батьки малолітньої дитини (або опікуни особи) не мають права без дозволу вчиняти такі правочини:

  • відмовитися від прав на майно підопічного, у тому числі речових прав на нерухоме майно, що підлягають державній реєстрації;
  • видавати письмові зобов’язання від імені підопічного;
  • вчиняти правочини щодо.

Тобто, без спеціального дозволу батьки або опікуни не мають право розпоряджатися земельними ділянками, на яких розміщений об’єкт, що належить дитині (або особі, над якою встановлена опіка). Не можна буде також здійснювати відчудження або поділ майна. Слід зауважити, що це стосується не тільки нерухомості, але й іншого цінного майна (наприклад, транспортних засобів).

“У Законі України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”  буде зазначено, що державний реєстратор встановлює відповідність заявлених прав і поданих/отриманих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, зокрема наявність дозволу органів опіки та піклування на відмову від права власності на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва, майбутній об’єкт нерухомості, власником якого є малолітня дитина або неповнолітня особа, або на внесення такого майна до статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) юридичної особи чи як вступного, членського та/або цільового внеску члена кооперативу (пункт 1 ч. 3 статті 10 Закону доповнили абзацом 8), – пояснили експерти.

Крім того, були внесені зміни до статті 12 Закону “Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей”. Йдеться про такі пункти:

  • Держава охороняє і захищає права та інтереси дітей під час вчинення правочинів щодо нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості;
  • Зменшення або обмеження прав та інтересів дітей під час вчинення будь-яких правочинів щодо житлових приміщень не допускається.

Тобто, представники органів  опіки та піклування здійснюють контроль за дотриманням батьками та особами, які їх замінюють, житлових прав та прав на інше цінне майно.

Раніше Інформатор писав про те, до якого віку діти можуть отримувати пенсію по втраті годувальника та про те, що у Кривому Розі оштрафували мати, бо її діти не відвідували онлайн уроків.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору