Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Пенсія по втраті годувальника: доки її можуть отримувати діти

Йде війна. Гинуть люди і не тільки військові. Неповнолітні літні діти остаються без батька чи матері. Це тяжко не тільки морально, але й матеріально. У таких випадках держава сплачує їм пенсію по втраті годувальника. Але ж до якого віку?

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та Пенсійний фонд, українці мають право отримувати пенсію по втраті годувальника до 18 років навіть після усиновлення, а в окремих випадках таку пенсію продовжують виплачувати до 23 років – доки діти навчаються у вузах. Виплата пенсії припиняється першого числа наступного місяця за тим, у якому дитині виповнилось 18 років. Іноді пенсійні оплати продовжують на час навчання дітей у вузах, але не довше досягнення ними 23 років.

Також таку пенсію зберігають й у випадку, коли дитину усиновили. У такому разі вона може отримувати пенсію до 18 років. Виплати зберігаються, згідно з підпунктом 6 пункту 3 статті 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Крім того, згідно з цим законом, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які перебували на його утриманні.

Проте, для неповнолітніх дітей існує виняток – вони можуть отримувати пенсію за втратою годувальника незалежно від того, чи перебували вони на утриманні годувальника.

Раніше Інформатор писав про те, яка буде пенсія у лютому 2023 року.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору