Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Зв’язані діти, таргани на кухні, антисанітарія в кімнатах: у Дніпропетровській області провели рейд в будинку-інтернаті

У Дніпрі моніторингова група здійснила візит до Комунального закладу «Дніпропетровський дитячий будинок-інтернат». Там дітей тримають в жахливих умовах: зв’язані діти, таргани на кухні, антисанітарія в кімнатах. До правоохоронних органів скеровано відповідні листи реагування на те, в яких умовах живуть діти.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

В яких умовах мешкають діти перевірили Представник Уповноваженого у Дніпропетровській області Михайло Карпенко, працівник Офісу Омбудсмана Владислав Онищенко та координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Оксана Крупій.

Під час візиту у закладі перебувало 22 дитини та 53 повнолітніх підопічних.

У закладі відсутні укриття, що не забезпечує безпеки дітей в умовах воєнного стану. Під час екстреного оповіщення «повітряна тривога» діти продовжують перебувати у житлових приміщеннях або переміщуються до коридору, посилаючись на правило «двох стін».

Майже за двадцятьма вихованцями та підопічними, які перебували у відділеннях ІV профілю, фактично доглядали лише 2 особи з числа персоналу. Частина підопічних закладу під час візиту перебували у занедбаному стані та потребували термінового санітарно-гігієнічного догляду, мали забруднену постільну білизну, зношений одяг. Зазначене свідчить про гостру потребу у перегляді навантаження працівників закладу у відповідності до кількості підопічних, забезпечення належного догляду.

Також, засвідчені систематичні випадки отримання підопічними тілесних ушкоджень. З доповідних записок персоналу вбачається травмування дітей внаслідок падіння з ліжок. Однак, адміністрацією закладу не надано підтверджень щодо подальшого огляду травмованих медперсоналом, що вказує на неналежний стан організації медичної допомоги у закладі.

Крім того, моніторинговою групою виявлено вихованця закладу, який перебував у дитячому ліжку зі зв’язаними руками. Персонал інтернату пояснив необхідність фіксації дитини нервовим нападом, який напередодні стався у хлопчика. Водночас аналіз медичної документації не засвідчив жодних записів про огляд дитини лікарем, надання їй належної медичної допомоги.

Під час візиту були встановлені й інші випадки застосування до підопічних та вихованців закладу фізичного обмеження.

Зазначені заходи здійснюються в інтернаті без наявності правових підстав, без відповідного спостереження за станом особи, обліку часу застосування фіксації. При цьому для фіксації дітей нерідко використовуються несертифіковані засоби – елементи одягу та простирадла. Такі дії адміністрації та персоналу закладу можуть бути розцінені як прояви катування, жорстокого або такого, що принижує гідність, поводження або покарання у розумінні статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Моніторинговим візитом виявлені й інші порушення прав дітей та осіб з інвалідністю, зокрема:

  • для транспортування дітей та осіб з інвалідністю використовується ліфт, який згідно висновку експертизи визнано непридатним для експлуатації;
  • нагальна потреба у дезінфекції (виявлені таргани у харчоблоці);
  • кімнати окремих підопічних потребують негайного ремонту;
  • не надано підтвердження щодо відповідності води, що використовується в інтернаті, вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;
  • емальований посуд, який використовується для приготування та видачі їжі має сколи;
  • невідповідність мінімальним нормам площі на дитину в окремих кімнатах, що порушує право дітей на приватність.

З метою реагування на порушення прав вихованців та підопічних закладу до правоохоронних органів та Дніпропетровської обласної військової адміністрації скеровано відповідні листи реагування.

В кімнатах антисанітарія

Відповідно не доглядають дітей

Таргани на кухні

Гігієна в інтернаті

Зв’язані діти

Заява від медсестри

Раніше ми розповідали, про пенсію по втраті годувальника і доки її можуть отримувати діти. Писали, що 14 червня у Кривому Розі оголошено День жалоби.

Олена Шевченко

Нагору