Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Хто з українців може отримати шість пенсій одразу

Пенсіонери мають право отримати одноразову виплату у розмірі 6 пенсій у разі виїзду за кордон. Для цього необхідно написати заяву та звернутися до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна,

Пенсіонери, які планують виїхати за кордон, у заяві мають вказати про зняття з обліку. Надалі, вони мають право на отримання пенсії за шість місяців наперед перед від’їздом. Розрахунок буде йти з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

Про це йдеться у новині на сайті «На пенсії».

У разі виїзду пенсіонера за кордон на постійне місце проживання пенсія, призначена в Україні, може бути виплачена за шість місяців наперед перед від’їздом за заявою з наступного місяця після зняття з обліку за місцем проживання», – процитували роз’яснення Пенсійного фонду на сайті “На пенсії”.

Якщо український пенсіонер перебуватиме за кордоном понад 6 місяців, то пенсію йому платитимуть більше. Це можливо лише в тому випадку, якщо між Україною та зарубіжними країнами діє спеціальний міжнародний договір.

За даними міністерства соціальної політики, міжнародними договорами, які підписала та ратифікувала Україна, визначено умови пенсійного забезпечення за територіальним, або за пропорційним принципом.

У першому варіанті витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач. У цьому випадку сумується стаж, який набутий на території України та держави, з якою укладено угоду. Мова йде про Молдову, Азербайджан, Казахстан, білорусь, Грузію, Вірменію, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан.

Пропорційний принцип передбачає, що кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий стаж, набутий на території держави цієї сторони. За цими умовами Україною підписані та ратифіковані договори про соціальне забезпечення з такими країнами:

  • Республіка Болгарія,
  • Естонська Республіка,
  • Королівство Іспанія,
  • Латвійська Республіка,
  • Литовська Республіка,
  • Словацька Республіка,
  • Чеська Республіка,
  • Португальська Республіка,
  • Республіка Польща.

“В разі переїзду пенсіонера на постійне проживання в ці країни, виплата пенсії продовжується українською стороною”, – заявили в міністерстві соціальної політики.

Якщо пенсіонери, які працювали в цих країнах, повертаються жити в Україну, то необхідно звертатись до Пенсійного фонду.

“Частину пенсії буде призначено тією державою, де набуто страховий стаж і з якою укладено двосторонній міжнародний договір за законодавством цієї держави, а виплачуватиметься в Україну пенсіонеру. Іншу частину пенсії – за український страховий стаж – призначає територіальний орган Пенсійного фонду України за законодавством України”, – пояснили пенсіонерам.

Раніше Інформатор писав про те, скільки грошей потрібно буде відкладати із зарплатні на накопичувальну пенсію та про те, що частина українських пенсіонерів отримає доплати до пенсії

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору