Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Накопичувальна пенсія в Україні: скільки грошей прийдеться відкладати із зарплатні

В України пропонується встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення. Це стосується всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь найманих працівників. Скільки треба відраховувати від зарплати, щоб накопичити гідну пенсію?

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Щоб у подальшому покрити всі необхідні видатки і зберегти кошти, до системи накопичувального пенсійного забезпечення потрібно відраховувати не менше 8-10% заробітку, оскільки передбачених законопроєктом 3% замало.

“Законопроєктом передбачена обов’язкова сплата внесків до накопичувальної системи і роботодавцем, і працівниками. Спочатку обов’язкова сплата передбачена лише для роботодавців. На старті реформи працівник може робити ці внески добровільно. У подальшому цей момент буде більш чітко регламентований. Тому що середній внесок, який би покривав усі необхідні видатки і зберігав кошти та їх еквіваленти для людини, має дорівнювати щонайменше 8-10% заробітку. Передбаченого сьогодні обов’язкового внеску з роботодавців до 3% замало. Очевидно, що сам працівник своїми коштами повинен долучатися”, – сказала міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

Крім того, вона зазначила, що впровадження обов’язкового пенсійного накопичення можливе лише за умови створення відповідної інфраструктури, на що потрібен як мінімум рік для налаштування всіх інструментів.

“Щоб повноцінно запустити накопичувальну систему, нам потрібно створити державний накопичувальний банк, бо, за оцінками соціологів, переважна більшість людей довіряють саме державним банкам. Хоча в подальшому в систему зайдуть і приватні структури, і недержавні пенсійні банки. Тобто у людей буде вибір, куди інвестувати кошти. Але спочатку потрібно побудувати цифрові системи збору та адміністрування цих коштів. На це потрібен час, як мінімум рік. Отже, саме тільки ухвалення закону i старт його виконання не означає, що прямо завтра почнуть збирати кошти. Ні, спочатку потрібно все підготувати”, – підкреслила Жолнович.

Раніше ми розповідали, яка в Україні середня пенсія та хто отримує найнижчі виплати, – про це повідомили у ПФУ. Писали, що пенсіонери з мінімальними пенсіями зможуть розраховувати надбавку та які категорії пенсіонерів отримають великі виплати після перерахунку влітку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

 

 

 

Нагору