Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Які категорії пенсіонерів отримають великі виплати після перерахунку влітку

У березні в Україні провели індексацію пенсій. Понад 10 мільйонів пенсіонерів отримали підвищення. Наразі триває квітневий перерахунок для працюючих пенсіонерів. Деякі пенсіонери отримають підвищення пенсій влітку – у червні та липні.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Що стосується червневого перерахунку, то тут йдеться про те, що саме у червні будуть виплачені пенсії заднім числом працюючим пенсіонерам, яким перерахунок проводять з 1 квітня. Про це заявила Олена Охріменко, директор Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України.

“Перерахунок працюючим пенсіонерам пенсій буде зроблено з 1 квітня, як це і передбачено законодавством. Проте проіндексовані виплати вони зможуть отримати лише у червні, разом із доплатою за квітень та травень”, – сказала Охріменко.

Це зумовлено зміною правил звітності страхувальників про сплату єдиного внеску обов’язкового пенсійного страхування з щомісячної на щоквартальну. Інформація за перший квартал 2023 року надійде до органів Пенсійного фонду вже у другій половині травня. Тому й підвищені пенсії українці зможуть отримати лише у червні.

А ось у липні 2023 року буде проведено черговий перерахунок пенсій для державних службовців, науковців, працівників органів місцевого самоврядування. Пенсії мають збільшитися на 19,7%. Але сума підвищення у грошовому еквіваленті для кожного українця буде різною. Підвищення пенсії залежить від рівня початкової суми: чим вища пенсія, то більшим буде підвищення. Тому державні службовці та вчені отримають різну кінцеву суму після індексації.

Інформатор раніше розповідав, що пенсіонери з мінімальними пенсіями зможуть отримати надбавку. Писали, що пенсійний вік в Україні збільшиться на 5 років та що Конституційний суд назвав мінімальний розмір пенсій, яку українці мають отримати за будь-яких умов.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору