Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Конституційний суд назвав мінімальний розмір пенсій, яку українці мають отримати за будь-яких умов

Українці мають першочергове право на гідний рівень життя. Тому розмір пенсій у них  повинен бути не меншим за прожитковий мінімум. У зв’язку з цим в Україні заборонили стягнення боргів з мінімальної пенсії. Таке рішення прийняв Конституційний суд.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, у справі щодо неконституційності приписів Закону України “Про виконавче провадження”, Суд визнав деякі норми неконституційними.

Автор клопотання стверджував, що примусове стягнення боргів з пенсії боржника у разі, якщо вона є єдиним джерелом його доходів та її розмір дорівнює прожитковому мінімуму, призводить до порушення права на соціальний захист.

Конституція України передбачає, що пенсії, інші соціальні виплати та допомоги, які є основним джерелом існування, повинні забезпечувати рівень життя, не менший за прожитковий мінімум.

КСУ визнав, що норми Закону України “Про виконавче провадження” не відповідають Конституції, оскільки унеможливлюють виплату пенсії, яка є основним джерелом існування, у розмірі не меншому за прожитковий мінімум.

Водночас у згаданому рішенні, КСУ зазначив, що ця проблема стосується тільки тих громадян, для яких пенсія єдине джерело доходу.

Нагадаємо, що в Україні у 2023 році встановлено прожитковий мінімум на рівні:

  • 2589 грн на одну особу на місяць;
  • 2272 грн для дітей до 6 років;
  • 2833 грн для дітей віком від 6 до 18 років;
  • 2684 грн для працездатних осіб;
  • 2093 грн для осіб, які втратили працездатність.

Розмір мінімальної пенсії складає 2093 грн, а максимальна – 20930 грн.

Раніше Інформатор писав про те, що робити при оформленні пенсії, якщо втрачено документи про розмір зарплати, та про те, до якого віку діти можуть отримувати пенсію по втраті годувальника.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору