Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Банки відмовляють українцям в отриманні іпотеки під 7%: чому

У липні Кабмін вніс зміни, завдяки яким участь у програмі єОселя зможуть взяти всі українці, які не мають власного житла. Для них буде діяти пільгова річна ставка 7% у гривні. Перший внесок — від 20%, а термін кредитування — до 20 років. Багато українців воліє отримати такий кредит. Але зіткнулись з відмовою банку.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та економіста Олександра Охріменко.

За словами Охрименка, багато українців захотіли отримати пільгову іпотеку під 7%, але зіткнулись з великою проблемою. Банки відмовляють тим претендентам, які не можуть надати документи про білу зарплату. Люди розповідають про гарні заробітки, але не можуть надати довідку про свій майновий стан. Офіційно вони або зовсім не працюють, або отримують мінімальну зарплату. За таких умов банки не можуть надати кредит. Окрема проблема виникає у ФОПів, які показують грошовий оберт понад мільйон гривень Але для банку це не аргумент. До уваги береться не оберти підприємства, а його зарплата, з якої платиться єдиний соціальний внесок. Офіційно у багатьох ФОПів вона мінімальна.

Взяти пільгову іпотеку зі ставкою 3% можуть українці не молодші за 18 років і не старші за 70 років на дату погашення, які не володіють житлом або мають житло менше ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного члена сім’ї додатково, або володіють житлом, ‍розташованим в районі бойових дій чи на тимчасово окупованій території; не беруть участь в інших чинних державних програмах із забезпечення житлом; є платоспроможними, не фігурують у санкційних списках та належать до однієї з пільгових категорій:

  • Кадрові військові, правоохоронці, педагоги, медики, працівники освіти та науковці та члени їхніх сімей;
  • Детективи і старші детективи Національного антикорупційного бюро, особи рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективи та особи начальницького складу Бюро економічної безпеки та члени їхніх сімей;
  • Військові та силовики, які внаслідок поранення під час бойових завдань отримали І-II групу інвалідності та втратили свою посаду.

З 1 серпня на пільгову іпотеку – але вже під 7% – зможуть претендувати ще кілька категорій українців. Основні умови (вік, платоспроможність тощо) ті самі, що і у пільговиків, а от самі категорії такі:

  • Ветерани війни та члени їх сімей;
  • Учасники бойових дій;
  • Особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • Сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • Інші громадяни України, які не мають власного житла або у власності яких менше ніж 52,5 кв м для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв м – на кожного наступного члена сім’ї (житло на тимчасово окупованих територіях до уваги не береться).

єОселя передбачає, що українці братимуть іпотеку у банках – а держава компенсуватиме установам знижену відсоткову ставку. Отримати кредит на житло за програмою єОселя українці зараз можуть у таких банках:

  • ПриватБанк;
  • Ощадбанк;
  • Укргазбанк;
  • Глобусбанк;
  • Sky Bank.

Перевірити, чи доступна саме вам участь у програмі, можна у самому банку або попередньо через «Дію» – залишивши там відповідну заявку. Забудовники вже пропонують низку новобудов, житло в яких може бути придбано в рамках програми єОселя.

Раніше Інформатор писав про те, що в Україні хочуть запровадити нові пільги для військових та про те, що гроші на відновлення зруйнованого війною житла будуть видавати через “Дію”.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору