Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Через підрив Каховської ГЕС на Херсонщині зникнуть соснові ліси, а тварин винесе у відкрите море – в.о. Гендиректора ДП “Ліси України”

Підрив Каховської ГЕС повністю знищить екосистему Херсонської області. Оцінити збитки, нанесені лісовому господарству та природі в цілому зараз достатньо складно, адже в українських спеціалістів немає доступу до окупованих територій. Проте можна спрогнозувати ситуацію.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на в.о. Гендиректора ДП “Ліси України” Юрія Болоховця, лівобережжя Дніпра на Херсонщині засаджено сосновими лісами. Родючий пласт лісів і молоді насадження могло вже буквально знести потоком води. Сосна добре росте там, де сухо. У підтоплених місцях застояна вода провокує розвиток кореневої гнилі, змінює кислотність ґрунту. Це загрожує загибелі дерев, якщо вода стоятиме до 20 днів, як це прогнозують. Під особливою загрозою опиняються дерева віком до 10 років.

За словами Болоховця, якщо на збереження рослин у лісі ще є надія, то тварини, фактично, приречені. Можливо, комусь вдасться зачепитися за острівець суходолу, але переважну більшість просто винесе течією у відкрите море. Це олені, козулі, дикі кабани. У ящірок, змій, зайців, їжаків – шансів немає.

Також загроза наближається до Кінбурнської коси, більшість якої перебуває нижче рівня моря. Ймовірно, перешийок у кінці затоки за межами дельти Дніпра буде майже повністю затоплений і це може статися через 50 годин після прориву дамби.

Він вважає, що регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса», який вже понад рік потерпає від пожеж внаслідок обстрілів, тепер може частково опинитися під водою.

Окрім всього, через руйнацію Каховської ГЕС у Дніпро потрапили щонайменше 150 тонн машинного мастила. Осідання мастила на рослини веде до незворотних наслідків у процесі фотосинтезу.

“Це екоцид. А росія – країна-терорист. Ворог має за це відповідати! – заявляє  Болоховець.

Раніше Інформатор писав про те, що підрив Каховської ГЕС у майбутньому може мати позитивні наслідки для екології та про те, які може мати наслідки підрив росіянами Каховської ГЕС. 

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору