Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Підрив Каховської ГЕС у майбутньому може мати позитивні наслідки для екології – еколог Тетяна Лампіка

Вночі 6 червня війська рф підірвали Каховську ГЕС. Це викликало масове підтоплення та затоплення на величезних територіях. Але при  цьому вчені екологи вважають, що у майбутньому така трагедія може мати не негативні, а позитивні наслідки.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та екологічного аудитора Тетяну Лампіку, екосистема Дніпра після руйнування дамби Каховської ГЕС переживатиме зміни, а Україна зіткнеться з низькою проблем економічного та екологічного характеру. Але попри катастрофічну ситуацію із підтопленнями, наслідки будуть також і позитивними – у довгостроковій перспективі.

Українські екологи до війни виступали за демонтаж Дніпровського каскаду ГЕС, але не у варварський спосіб: наповняться водою малі річки, течія промиє русло Дніпра.

При цьому екологиня не відкидає тягар проблем, до яких вже призвів підрив дамби, здійснений російськими терористами.

“Раптовий підрив греблі призвів до величезних проблем для людей та тварин, що живуть на півдні України. Регулювання водних об’єктів через будівництво каскаду ГЕС сильно змінило екосистему України. Зараз на півдні України ситуація повертатиметься до природного стану. Це принесе великі збитки та є небезпечним для мешканців. Осушені території підуть під воду, а територія, що була під водою, стане суходолом”, – каже Лампіка в коментарі Інформатор-Україна. 

На думку еколога, підрив греблі Каховської ГЕС не вплине на роботу інших українських ГЕС. Адже за радянських часів вони проєктівались таким чином, щоб кожна з них могла працювати самостійно. Найбільше Лампіка стурбована станом справ на ЗАЕС.

“Що стосується Запорізької АЕС, яка охолоджувалась водою Каховського водосховища, то за даними Енергоатома, поки що ситуація контрольована та станція достатньо охолоджується”, – каже експерт. 

Раніше Інформатор писав про те, чи вплине підрив Каховської ГЕС на енергопостачання в Україні на про те, що через підрив Каховської ГЕС у Дніпро потрапило 150 тонн машинного мастила.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору