Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому на Великдень дарують крашені яйця: легенда про Марію Магдалину

Вже дуже скоро православні християни усього світу святкуватимуть своє головне свято – Великдень. Одним з атрибутів цього свята є крашені яйця – крашанки та писанки. І ті і інші заведено освячувати та дарувати один одному. Але є в цих символах свята й велика різниця.

Як повідомляє Інформатор, традиція дарувати яйця йде від біблійної історії. Коли Марія Магдалина прийшла до римського імператора Тіберія, щоби розповісти йому благу звістку про воскресіння Христа, вона сказала: «Христос Восрес!» й подарувала біле яйце, символ життя. У відповідь імператор тільки розсміявся: «Це так само неможливо, як твоєму білому яйцю перетворитися на червоне». І не встиг Тіберій закінчити фразу, як яйце в руках Марії Магдалини стало зовсім червоним.

І саме тому християни почали фарбувати яйця, писати писанки та дарувати їх один одному.

Чи є різниця між крашанками та писанками? Так й велика. Крашанкою називали варене яйце, пофарбоване в певний колір. Здебільшого – у червоний, жовтий, синій, зелений і золотистий кольори. Крашанки вживали у їжу та грали ними у великодні ігри.

Писанки не виживались у їжу. Вони виготовлялись для обміну та дарування родичам та друзям. Їх фарбували у кілька кольорів та наносили різні орнаменти. Розписували такі великодні яйця переважно протягом Страсного тижня, найчастіше у Чистий четвер. Крім того, писанка – це сире яйце, а не варене. Тривале зберігання традиційної писанки забезпечувалося її запіканням («обпіканням») в печі.

Крім того, існують ще крапанки (пофарбоване яйце, а потім скроплене іншою фарбою) та дряпанки (зафарбоване темним барвником яйце, на якому голкою, шилом чи цвяхом видряпували орнамент).

Треба знати, що шкаралупу від великодніх яєць не викидували у сміття. Це вважалося великим гріхом. Її пускали за течією у річку. Вірили, що за тиждень вона допливе до померлих й так вони дізнаються про Великдень.

Раніше Інформатор писав про те, що потрібно, а що не можна класти в великодній кошик для освячення, а також про те, як треба харчуватися у Великий пост та від чого відмовитися.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору