Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Коли у 2023 році почнеться Великий піст та коли відзначатимуть Великдень

З 27 лютого у Православних християн усього світу розпочинається Великий піст. Триватиме піст сім тижнів до Великодня. Він у цьому році ранній й припадає на 16 квітня.

Як підготуватися до Світлого Воскресіння Христового, чим харчуватися, та що можна та не можна робити у цей важливий період, розповість Інформатор.

Почнемо з того, що Великий пост – це не веганська дієта, а очищення души та тіла. Души – у першу чергу. Тому християни у цей час утримуються від бурхливих веселощів, часто ходять у церкву, сповідуються, згадуючі свої гріхи, які наробили за рік, моляться, займаються благочинністю, намагаються придушувати негативні емоції та негативні думки, відмовляються від лайки та сварок, пробачають себе та близьких.

Вцілому Великий піст складається з Чотиридесятниці та Страсної седмиці. Остання — це тиждень напередодні Великодня. Чотиридесятницю встановили на честь сорокаденного посту, якого дотримувався Спаситель. А Страсна седмиця вшановує пам’ять останніх семи днів Ісуса Христа перед розп’яттям на хресті. Загалом Великий піст завжди триває сім тижнів або 48 днів.

Що ж до Їжі, то обмеження Великого посту діють лише для здорових  людей. Вони повинні оздоровити людину, а не заподіяти їй шкоди. Дозволено не постувати дітям, вагітним і годуючим жінкам, людям з важкими та хронічними хворобами. Також можуть не дотримуватися посту літні люди зі слабким здоров’ям. Їм рекомендують утриматися лише від вживання м’яса.

Перший та останній тижні вважаються найсуворішими. В понеділок, середу та п’ятницю в ці тижні можна вживати лише ті продукти, які не піддавалися термічному обробленню без масла. У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але без олії, і лише ввечері.

Певні послаблення Церква дозволяє в суботу та неділю. Вірянам дозволено вживати гарячу їжу з олією. А також пригубити червоного вина.

Останній тиждень посту, який називається Страсною седмицею, має особливий день — п’ятницю. Цього дня віряни можуть їсти лише вчорашній хліб та пити воду. А в суботу приймання їжі взагалі заборонено.

Треба попередити, що виходити з посту треба обережно. Якщо одразу накинутися на великодні смаколики та, скучивши за тваринною їжею, наїстися досхочу ковбас та копченого м’яса, інші святкові дня Великодня можна провести на лікарняному ліжку під крапельницями. Тому починати треба з сиру та кисломолочних продуктів у невеликій кількості та поступово повертатися до звичного режиму харчування.

Раніше Інформатор писав про те, що потрібно, а що не можна класти в великодній кошик для освячення.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору