Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Великий пост: як треба харчуватися та від чого відмовитися

27 лютого у християн починається Великий пост. Це найсуворіший з постів триватиме 7 тижнів. Мета Великого посту полягає у підготуванні до Великодня, який у 2023 році у православних християн припадає на 16 квітня, а у католиків на 9 квітня. 

Інформатор розповість, як харчуватися у цей період наказує церква. Але попереджаємо, що перш ніж почати поститися треба проконсультуватися з лікарем та духовником. Бо пост фізичний – це просто дієта, яка може й нашкодити організму, якщо віднестися до неї фанатично й формально.

Багато років тому у Кривому Розі в однієї з лікарень існувало відділення, я якому лікували саме багатоденним голодуванням. Робилося це під наглядом лікарів, які слідкували за тим, як потрібно харчуватися перед початком голодування та як і у який період виходити з нього кожному окремому пацієнту. Тільки у такому разі і голод, і пост принесуть користь. 

І ще: важливо утримуватися не тільки від їжі. Пост – це відмова від шкідливих звичок, лайки, злих думок, усього суєтного та дріб’язкового. Це час молитви, та роздумів над своїм життям і вічними цінностями.

Щож до їжі, то церква рекомендує у перший день посту, понеділок зовсім відмовитися від їжі. 

Перший та останній тижні (перший тиждень Святої Чотиридесятниці та Страсний тиждень) вважаються найсуворішими. У понеділок, середу та п’ятницю можна вживати лише ті продукти, які не піддавалися термічному обробленню. У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але без олії, і лише ввечері.

Певні послаблення церква дозволяє в суботу та неділю. Вірянам дозволено вживати гарячу їжу з олією. А також пригубити червоного вина.

 У Страсну п’ятницю (14 квітня) можуть їсти лише вчорашній хліб та пити воду. В останній день посту, Страсну суботу (15 квітня), вживати їжу також заборонено.

У другий-шостий тижні Великого посту меню за днями може виглядати так:

  • Понеділок — на сніданок можна приготувати гречану кашу на воді, на обід — капустяний суп та картопляні котлети і з’їсти фрукти на десерт, а на вечерю випити чай без цукру.
  • Вівторок — вранці можна зварити вівсяну кашу з ізюмом, на обід зробити вермішелевий суп, салат з овочів, плов з грибами. Від вечері бажано утриматися.
  • Середа — зранку можна з’їсти рисову кашу, а на обід — гриби й салат із капусти. Вечерю краще пропустити.
  • Четвер — на сніданок гарним варіантом буде кукурудзяна каша і сухофрукти, на обід — пісний борщ з грибами та овочевий салат, а на вечерю — картопляне пюре і домашні заготовлення.
  • П’ятниця — зранку спробуйте ячну кашу, а на обід приготуйте гороховий суп, а також зробіть фруктовий салат. Ввечері можна зробити гречку з грибною підливою та узвар з сухофруктів.
  • Субота — ранок можна розпочати з вінегрету, а на обід можна приготувати пісний борщ із чорносливом, макарони та салат, а на вечерю — рисову кашу з ізюмом та  курагою.
  • Неділя — на сніданок підійдуть вівсяні пластівці на воді, на обід можна з’їсти грибну юшку та смажену картоплю, а на вечерю — яблука, запечені з цукром чи медом.

І ще раз повторюємо, що суворий фізичний пост лише для ченців та людей підготовлених. Хворим, старим та малим дітям достатньо відмовитися лише від м’яса. 

Під час посту необхідно обмежити себе у веселощах, телебаченні та інтернеті, також заборонено вживати алкоголь.

Натомість необхідно більше часу приділяти молитвам, частіше відвідувати церковні служби та обов’язково прийти на сповідь і причаститися.

Раніше Інформатор писав про те, як в Україні святкували Колодій.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору