Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Колодій проти Масляної – чим відрізняються ці свята

20 лютого 2023 року починається останній тиждень перед Великим постом –  Колодій. У росіян в той сами час святкують Масляну. Пост триває 49 днів та закінчується перед самим Великоднем. В Україні Колодій – це шанс  досхочу наїстися молочної їжі, але м’ясної вже вживати не можна. 

Інформатор розповість, чим відрізняється запозичена у росіян Масниця від чисто українського споконвічного Колодія.

Почнемо з того, що Масляну в Україні у стародавні часи не святкували. Це свято, нав’язане росією, де в неї зовсім інший характер, пісні, ігри, звичаєві норми й навіть страви.

 Масниця — символізує прихід весни, відродження життєвих сил, як людини, так і усієї природи. І Масляна, і Колодій  — це народні гуляння, веселощі, гучні застілля. І це все, що ці свята об’єднує. Інше різне.

 В росії у цей час були популярними бійки “стінка на стінку”. Тут красномовне проявлялося уроджене бажання руських набити комусь морду та й самому отримати на горіхи.

Колодій – давніший обряд, ніж обряди Масляної, бо зберігся від Трипільских часів. 

Колодій – бог шлюбу, примирення та злагоди. Свято на його честь тривало теж упродовж семи днів. В цей час люди не виконували значних робіт, не шили й не пряли, а славили бога Колодія та сонце, весну і світло. Оскільки це свято всепрощення та примирення, люди у цей час не билися, а навпаки намагалися вирішити всі конфлікти, просити вибачення та пробачати, аби зустріти весну у злагоді та мирі.

Традиційні страви у цей тиждень для кожного свята — свої. На Масляну готують млинці з різними начинками, а на Колодій — вареники, а також найрізноманітніші страви з молочних продуктів. Млинці на території України їли також, але зазвичай це були налисники із сиром.

Цього тижня добігав час, коли молоді ще можна було справляти весілля, а на парубків, які не скористались цього року своїм шансом, чекало жартівливе покарання. Неодруженим хлопцям чіпляли до пояса чи до руки колодку, зняти яку дозволялось тільки за відкуп. Парубки повинні платити дівчатам викуп за Колодку грішми або подарунками: намистом, стрічками, шовковою хусткою. У такій жартівливій формі молодим чоловікам нагадували про важливість створення власної родини. Після Великого посту, коли знову йшов час одружень, чоловік, який вже обрав собі наречену, вимінював у неї цю колодку на писанки.

Дівчина ж, своєю чергою, могла висловити у цей час симпатію до парубка, якого вона обрала поміж усіх інших. Дівчата робили іншу, символічну “колодку” з атласу, з квітами та бісером та ініціалами свого обранця, і дарували йому на Великдень — повертали Колодку. Такі обряди нерідко завершувалися укладанням шлюбу.

А от заміжні жінки у понеділок зранку збиралися в корчмі «колодкувати». Брали невеличке поліно або палицю — Колодку та по черзі ії вповивали шматками полотна. Це значить, що Колодка «народилася». Сповита колодка залишалась у шинку аж до суботи, бо у понеділок вона народилася, у вівторок хрестилась, у середу похрестини, у четвер колодка помирає, в п’ятницю її хоронять, а в суботу оплакують. Звичайно, ніхто за нею не плакав, веселі розваги тривали як при «народженні», так і при «смерті». 

Впродовж тижня жінки ходили по селу і прив’язували Колодку до ноги парубкам та дівчатам, які не скористалися з весільного сезону і не побралися, а також їхнім батькам, що «досі не пошлюбили» дітей. Особливо ж тим, які відмовили нареченому і сватам. Звісно, ніхто не бажав ходити з таким атрибутом, а тому одразу ж давали жінкам певний відкуп. Ним могли бути кольорові стрічки, намисто або ж наїдки, горілка і солодощі. Взагалі це свято багате веселими та радісними ігрищами. Бог Колодій жартує, однак водночас і навчає тих, хто не одружився або не має дітей, бо він ще і опікун подружнього життя, сприяє зміцненню нової родини, дбає про здоров’я і життєві радощі, охороняє від недуг. Ці старовинні традиції доводять унікальність українського свята, адже аналогів їм в інших країнах немає.

Раніше Інформатор писав про традиції святкування в Україні Різдва.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

 

Нагору